Categorii
Ghid

Ce înseamnă și ce este un SSD

Atunci când decizi să îți cumperi un laptop sau un PC nou, cu siguranță te orientezi în funcție de câteva criterii. Unele criterii contează mai mult, iar altele mai puțin. Un lucru e cert, nimeni nu ignoră specificațiile. Iar printre aceste specificații se regăsește mereu și tipul capacității de stocare. Cele mai moderne laptopuri și PC-uri apelează la ceea ce se numește SSD. Dar ce înseamnă SSD și ce este un SSD?

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă SSD, îți vom oferi o explicație pe scurt. SSD este prescurtarea de la solid-state drive. Solid-state drive este un dispozitiv de stocare a datelor care apelează la memorii cu semiconductori. Pentru ca aceste memorii să fie construite, s-a apela la ajutorul studiilor de fizica stării solide. De aici și denumirea de solid-state drive. 

Însă aceasta este doar o explicație succintă, iar pentru a înțelege exact ce înseamnă SSD și ce este un SSD, este nevoie de mai multă informație. Pe parcursul acestui material, vei afla de ce este recomandat un SSD. De asemenea, vei descoperi cum se deosebește de un HDD și cum a ajuns să fie popular pe modelele noi de PC-uri și laptopuri. 

Ce înseamnă SSD și ce este un SSD
Ce înseamnă SSD

Istoricul SSD – ce este un SSD și când a apărut

Istoria SSD-ului datează încă din anul 1950, atunci când au fost folosite pentru calculatoarele cu tuburi electronice. Ulterior, s-a renunțat la acest tip de tehnologie pentru că s-a trecut la unități de stocare cu tamburi. Așadar, deși popularitatea memoriilor de stocare de tip SSD este la un nivel mai ridicat decât oricând, vechimea lor este de câteva decenii. Iniția, memoriile SSD funcționau pe bază de memorie RAM și putea fi găsite pe computere extrem de scumpe. Tocmai de aceea au dispărut și au fost atât de rare. Nici trecerea la memoria flash, din perioada anilor 90, nu a ajutat foarte mult la scăderea prețului. Doar că odată cu trecerea anilor și cu progresele tehnologice tot mai mari, memoria flash a devenit tot mai ieftină. Astfel, la finalul anilor 2010, ceea ce este un SSD a început să fie disponibil pe tot mai multe computere. 

Dacă ne referim la ce înseamnă SSD, trebuie punctat că acestea sunt niște dispozitive de stocare care nu sunt compuse din piese mecanice. Aceasta este una dintre diferențele majore față de memoriile HDD, despre care vom vorbi ulterior. SSD-urile apelează la memoria NAND pentru a stoca informația. NAND nu este un acronim, ci semnifică „NOT AND”, un tip de operator boolean. Memoria NAND este nevolatilă, adică nu depinde de energia electrică pentru a putea stoca datele. Prin comparație, memoria RAM a unui computer poate reține datele doar dacă există conexiune la electricitate. Un alt tip de memorie nevolatilă din componența unui computer este cea ROM. 

Ce înseamnă SSD și ce este un SSD
Ce înseamnă SSD și ce este un SSD

Așadar, putem spune ce înseamnă SSD, pe scurt: o unitate de stocare a datelor, asemănătoare cu stick-urile de memorie USB. Acestea apelează la memorie nevolatilă de tip NAND pentru a reține informația. De ce este un SSD, însă, o unitate de stocare specială? 

HDD vs. SSD – diferențe semnificative

Ai aflat deja ce înseamnă SSD și ce este un SSD, însă de ce nu a fost mereu la fel de popular? Una dintre explicațiile cele mai simple și logice este reprezentată de existența unui tip de stocare mai ieftin. HDD-ul, sau Hard Disk Drive, este un tip de unitate de stocare mai comună și mai accesibilă. Un HDD este format dintr-un set de discuri metalige. Acestea se rotesc pe un ax și sunt protejate de un feromagnet. Procesul de stocare a datelor pe un HDD este unul destul de complex și îngreunat de componenta mecanică. Pentru ca informațiile să fie scrise pe discurile magnetice, se utilizează un cap mecanic. Elementelor magnetice de pe discuri le este schimbată polaritatea pentru ca datele să fie stocate.

Așadar, în cazul HDD, procesul de scriere a informației este mai dificil. Asta pentru că tehnologia utilizată este una mai rudimentară. Deci și mai ieftină. Asta explică, parțial, de ce SSD-urile sunt mai populare. În schimb, nu este singura diferență. Din punct de vedere al timpului în care poți accesa datele de pe cele două tipuri de memorie, SSD-ul este mult mai avantajat. Ce înseamnă SSD? Înseamnă viteză. Iar rapiditatea accesării unor date de pe o unitate scutită de existența componentei mecanice este de 100 de ori mai mare decât în cazul unui HDD! 

Ce înseamnă SSD și ce este un SSD
Ce înseamnă SSD și ce este un SSD

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi atunci când vine vorba despre ce este un SSD, se referă la zgomot. SSD-ul este o unitate de stocare extrem de silențioasă. HDD-ul poate produce de multe ori un zgomot deranjant, în vreme ce SSD-ul nici nu știi că există, dacă nu îl vezi. Totodată, SSD-ul este o unitate de stocare mult mai convenabilă din punct de vedere al consumului. Mai exact, un HDD consumă cu până la 60% mai multă energie electrică decât un SSD. Așadar, ce înseamnă SSD din punct de vedere al economiei de consum? Înseamnă o durată de viață mai mare pentru bateria laptop-ului tău. 

Unicul dezavantaj al SSD, pe cale să fie rezolvat

Singurul dezavantaj al unei memorii de tip SSD în fața uneia HDD este reprezentat de preț. Dacă vrei un computer cu SSD, vei plăti mai mult decât pe unul cu HDD. Sau vei oferi același preț pentru o capacitate de stocare mai mică. În orice caz, evoluția pieței dovedește că prețurile s-au echilibrat mult în jos. SSD-urile sunt și vor fi tot mai ieftine și accesibile. 

Dacă detaliile tehnice sunt prea complicate pentru tine, te vom ajuta cu un set scurt de avantaje oferite de SSD. Ele demonstrează ce înseamnă SSD din punct de vedere al îmbunătățirii experienței unui utilizator de computer. Un laptop sau PC cu SSD va fi unul mult mai silențios decât unul cu HDD. De asemenea, un SSD îți va oferi avantajul de a rula jocurile mult mai rapid. Tot un SSD îți va face PC-ul să se deschidă aproape instant.

Ce înseamnă SSD și ce este un SSD

La fel și aplicațiile cele mai complexe, precum After Efects sau alte programe de editare. De altfel, pentru a înțelege și mai clar ce este un SSD în 2020, trebuie să știi că toți editorii video și foto și toți gamerii de top folosesc astfel de memorii. Ce înseamnă SSD și ce este un SSD, deci? Înseamnă rapiditate, eficiență și viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *