Categorii
SSD Extern

Top 3: Cel mai bun SSD extern pe USB

SSD-ul reprezintă o variantă de unitate de stocare modernă și tot mai populară. Trecerea de la clasicul hard disk la SSD este un pas pe care marii producătorii de PC-uri au început să îl facă destul de târziu. Costurile au reprezentat principalul argument. Însă, din punct de vedere al satisfacției oferite utilizatorului, SSD-urile sunt extraordinare. Tocmai de aceea, imediat ce tehnologia a permis utilizarea lor la costuri acceptabile, SSD-urile au început să ia locul HDD-urilor. Marile companii producătoare de laptopuri și sisteme desktop deja au început să înlocuiască clasicul hard disk drive cu SSD. Este și cazul Apple, care pe noile modele de Macbook lansate în 2020 nu a mai permis utilizarea de HDD. Există mai multe variante de SSD, inclusiv SSD extern pe USB. 

Varianta unui SSD extern pe USB este o soluție de stocare ce aduce foarte mult aminte de stick-urile USB. Un SSD extern pe USB se aseamănă cu un stick USB din punct de vedere al anatomiei. Însă asemănările se opresc aici, pentru că viteza și siguranța oferite de un SSD extern pe USB sunt unice. Tocmai de aceea, acest tip de produse a crescut foarte mult în popularitate. Asta imediat ce a devenit un produs disponibil și accesibil pentru utilizatorul de rând.

Moda unităților de stocare de dimensiuni mari a apărut deja de ani buni. Cumpărarea de HDD-uri externe era un obicei încă de la începutul anilor 2010. Necesitatea portabilității datelor i-a determinat pe mulți oameni să apeleze la astfel de unități. Apariția modelelor de SSD extern pe USB i-a ajutat, însă, să pună mâna pe o alternativă mult mai rapidă. Și nu doar mai rapidă, ci și mai rezistentă și fiabilă. Prin acest material, vei putea afla ce este un SSD extern pe USB și ce particularități are. De asemenea, vei descoperi și cum arată top 3 cel mai bun SSD extern pe USB. 

Ce este un SSD extern pe USB și ce îl recomandă

SSD înseamnă Solid-State Drive și reprezintă o unitate de stocare apărută în anii 1950. Aceasta se deosebește de HDD (Hard Disk Drive) prin faptul că are o anatomie diferită. Dacă HDD-ul este compus din mai multe componente mecanice, SSD-ul are o structură mult mai simplă. Printre componentele HDD-ului sunt discul, brațul și capul de citire și scriere. Acestea nu sunt interconectate într-o manieră ermetică și sunt foarte expuse în caz de șocuri mecanice.

De cealaltă parte, un SSD are o structură mult mai solidă și mai rezistentă. El este format dintr-o plăcuță asemănătoare celor ale memoriilor RAM. Pe această plăcuță sunt poziționate mai multe chipuri de memorie flash. În afară de asta și de interfață, nimic. Așadar, totul este foarte dintr-o bucată și cât se poate de simplu. Și un SSD extern pe USB prezintă același avantaj. Și pe cât este de simplu, pe atât de rapid și eficient este un astfel de mecanism.

Vitezele oferite de SSD-uri pot ajunge la valori uriașe. Acestea variază în funcție de tipul de interfață utilizat. În cazul unui SSD extern pe USB vei avea de a face doar cu interfața USB. Însă și interfața USB este de diferite tipuri care oferă viteze de naturi distincte. Înainte de a le detalia, trebuie să știi că un SSD extern pe USB reprezintă o soluție foarte bună și pentru business-uri. Acestea apelează la SSD extern pe USB pentru a transporta cu ușurință cantități mari de informații.

Stocarea datelor pe un SSD extern le oferă companiilor flexibilitate și acces imediat la date. De asemenea, ele le permit angajaților mai multă flexibilitate, spațiu suplimentar pe laptop sau desktop și, per ansamblu, sporesc eficiența. În cazul utilizatorilor de rând, argumentele pentru a utiliza un SSD extern pe USB sunt, poate, ușor diferite. Iar un prim argument este reprezentat de viteza de transfer. 

Viteza de transfer a unui SSD extern pe USB

Există pe piață două tipuri principale de interfață USB: USB-A și USB-C. În ultimii ani, a crescut popularitatea USB-C. mai ales după ce americanii de la Apple au început să implementeze acest tip de conexiune pe laptopurile lor. USB-C are avantajul de a face față unor viteze de transfer ce pornesc de la 480 Mbps (USB 2.0) și ajung la 40 Gbps (Thunderbolt 3). Un SSD extern pe USB de ultimă generație folosește cel puțin interfața USB 3.0.

Un SSD extern pe USB 3.0 de primă generație poate transfera date la o viteză maximă de 625 MB pe secundă. Un SSD extern pe USB 3.0 de generație secundă ajunge la un maxim teoretic de 1250 MB pe secundă. Urmează USB 3.0 2×2 care poate transfera cu până la 2500 MB pe secundă. Iar cea mai mare viteză poate fi atinsă de varianta de conexiune Thunderbolt 3. Aceasta poate transfera date cu o viteză de 5000 MB pe secundă.

Aceste viteze sunt, în mare parte, cu valori teoretice. De regulă, ele pot alterna foarte mult pe parcursul utilizării. Însă în cazul unui utilizator obișnuit, o viteză de cel puțin 250 MB este des întâlnită la un SSD extern pe USB de calitate. Viteza nu reprezintă, însă, singurul aspect important care ar putea recomanda un SSD extern pe USB. Asta deoarece există SSD-uri mult mai rapide decât altele.

Însă diferența nu este una care să o justifice pe cea de la nivelul prețurilor. Nu are sens să plătești sume exorbitante pentru detalii pe care nu le poți observa. Și de care nu ai nevoie în viața de zi cu zi. Tot ce trebuie să știi este că modelele de top de SSD extern pe USB vor depăși clar la capitolul viteză alternativele HDD. Un HDD pe USB 3.0 poate atinge o viteză de maximum 100 MB pe secundă. Iar viteza nu e totul. 

Capacitatea unui SSD extern pe USB

Un alt aspect foarte important este cel reprezentat de capacitatea unui SSD extern pe USB. Aceasta influențează cel mai mult prețul alternativelor de pe piață. Din păcate, încă există o diferență majoriă între HDD și SSD, din acest punct de vedere. Prețul este sensibil mai mic pentru un HDD față de un SSD, deși vorbim despre dimensiuni similare. Însă avantajele oferite de un SSD extern pe USB reușesc să compenseze micul handicap al capacității. SSD rămâne o alternativă mult mai eficientă decât USB, dacă ceea ce cauți este rapiditatea la utilizare.

Dacă vrei doar să salvezi poze, videoclipuri sau jocuri, atunci HDD-ul extern este o alternativă mai bună. Pentru că îți poate asigura o capacitate mai mare la un preț mai scăzut. Însă dacă vrei să folosești memoria externă pentru a rula aplicații și pentru a-ți face laptopul sau PC-ul mai rapid, SSD este soluția. Cel mai des întâlnite categorii de SSD extern pe USB sunt cele cu o capacitate de 500GB, 1TB și 2TB. Firește, acestea din urmă sunt și cele mai costisitoare. 

Cât de sigur este un SSD extern pe USB?

Așa cum îți spuneam la începutul acestui material, un mare plus pentru SSD în fața HDD este lipsa componentelor mecanice. HDD-urile prezintă această mare vulnerabilitate. Piesele care nu pot fi protejate în totalitate de carcasă sunt extrem de expuse șocurilor mecanice. Un HDD extern mai poate scăpa de griji prin faptul că nu are o expunere atât de mare. Însă în cazul celor externe, lucrurile se complică.

Poți copia un set de date foarte importante pe un HDD extern, iar din greșeală să îl scapi de pe birou. Există șanse mari ca, în această situație, să pierzi toate datele pe care le-ai salvat. De asemenea, poți lovi un HDD în timp ce îl transporți în ghiozdan sau chiar în buzunar. Orice astfel de șoc poate conduce la defectarea totală a dispozitivului și la pierderea definitivă a datelor stocate pe el. 

Această problemă nu este întâlnită în cazul unui SSD extern pe USB. Mult mai ermetice, acestea au o rezistență sporită la șocuri și pot fi transportate cu mare lejeritate. De asemenea, ele sunt mai ușoare și mai mici ca dimensiuni, grație form factorilor avansați. La fel ca în cazul unui SSD menit să fie utilizat în interiorul desktopului sau laptopului, și cel extern caută să aibă dimensiuni cât mai reduse. 

Acum că știi care sunt cele mai importante avantaje ale unui SSD extern pe USB, este timpul să vezi și care sunt cele mai bune 3 alternative de pe piață. Viteză, disponibilitate la capacități mari și rezistență sporită. Acestea sunt atuurile. Iar acesta este top 3 cel mai bun SSD extern pe USB.

Locul 1 – SSD extern Samsung T5 portabil, USB 3.1

O companie atât de mare precum Samsung nu are cum să fie exclusă din discuția despre o tehnologie de ultimă oră. De altfel, Samsung a fost primul brand care a lansat pe piață un SSD accesibil utilizatorului obișnuit. În ultimii ani, sud-coreenii au devenit tot mai interesați de dezvoltarea de astfel de tehnologii. Ei au lansat și alternative excelente de SSD extern pe USB.

Este cazul modelului Samsung T5. Din punct de vedere al vitezei de transfer, acest SSD extern pe USB este ajutat de o interfață USB 3.1 de generație 2. Cu ajutorul ei și cu cel al memoriei flash V-NAND, el poate ajunge la viteze de transfer de 540 MB pe secundă. Prin comparație, un HDD extern de calitate este de aproape cinci ori mai lent. Pot fi transferate foarte rapid inclusiv fișiere de mari dimensiuni, precum videoclipurile 4K. 

În ceea ce privește structura externă și dimensiunile, Samsung T5 excelează din nou. Designul este unul metalic, dintr-o bucată, cu o formă rotunjită. Aceasta asigură confort la transport și la utilizare. Un SSD extern pe USB Samsung T5 nu va ocupa deloc mult spațiu. El are o grosime de doar 10.5 mm și cântărește 51 de grame. Piesele fixe și corpul din metal garantează o rezistență extrem de ridicată. SSD-ul poate suporta căderi de la înălțimi de doi metri.

De asemenea, el poate fi protejat cu parolă. Sistemul de criptare folosit este AES 256-bit. Totodată, vine cu un software prin care poate fi setată parola și actualizat firmware-ul. Aplicația este disponibilă inclusiv pe telefoanele mobile și tabletele Android. Din punct de vedere al compatibilității, SSD-ul este compatibil cu orice tip de Windows începând de la versiunea XP. De asemenea, el rulează pe Mac OS începând cu versiunea X 10.9, dar și pe Android, de la 4.4 în sus. 

SSD extern pe USB - Top 3 cel mai bun SSD extern pe USB

Din punct de vedere al capacităților de stocare, acest SSD extern pe USB poate fi achiziționat în mai multe variante. Cel mai mic are o capacitate de 250GB. Există și opțiuni de 500GB, 1TB și 2TB. Am considerat că aceste caracteristici, dar și raportul calitate / preț în transformă în cel mai bun SSD extern pe USB pe care l-ai putea cumpăra. 

Locul 2 – SSD Extern WD My Passport GO, USB 3.0

Western Digital este unul dintre cei mai apreciați producători de pe piață atunci când vine vorba despre unități de stocare externe. Americanii de la WD produc atât HDD-uri externe de mare calitate, cât și SSD-uri foarte bune. Fiabilitatea și vitezele excelente recomandă produsele lor să fie printre cele mai căutate de către utilizatorii obișnuiți. 

Un foarte bun exemplu de SSD extern pe USB de calitate de la WD este modelul My Passport GO. Această variantă a fost concepută cu scopul de a putea fi deplasată extrem de ușor în călătorii. Din punct de vedere a structurii, unitatea de stocare este acoperită de o carcasă metalică solidă. Dar asta nu e tot. Carcasa este solidificată și printr-un bumper de cauciuc.

SSD extern pe USB - Top 3 cel mai bun SSD extern pe USB

Acesta va proteja SSD-ul de la WD în cazul în care este scăpat sau se lovește de alte obiecte. Cablul de conectare cu mufă USB este și el încorporat și nu este expus atunci când transporți unitatea. Dacă ai nevoie de un cablu mai lung, cel încorporat poate fi prelungit cu un prelungitor USB, însă acesta va reduce din viteză. Unitatea are o grosime de doar 10 mm și cântărește doar 55 de grame. 

Din punct de vedere al performanței, vitezele atinse de WD My Passport GO sunt unele foarte bune pentru o unitate de stocare USB 3.0. Dacă transferi date de pe un laptop cu SSD, de pildă, poți obține o viteză de transfer excelentă, de 370 MB pe secundă. Unitatea este compatibilă cu sistemul de operare Windows, de la versiunea 7 în sus. De asemenea, poate fi folosit pe Mac OS Mojave și pe versiunile mai recente.

SSD extern pe USB - Top 3 cel mai bun SSD extern pe USB

Din punct de vedere al capacității de stocare, modelele de SSD extern pe USB din gama WD My Passport GO pleacă de la 500GB și ajung până la 1TB. Și în acest caz, raportul calitate / preț, dar și specificațiile referitoare la viteză și rezistență sunt excelente și justifică achiziția. 

Locul 3 – SSD extern Sandisk Extreme Portable, USB 3.1

Producătorul Sandisk a reușit să vină cu un design de-a dreptul futurist. Unitățile de stocare din gama Extreme Portable arată precum un telefon mobil. Ele au fost concepute special pentru a putea fi depozitate în buzunar atunci când călătorești. De asemenea, designul îl face să fie foarte rezistent la factorii exteriori precum praful sau storpii de apă. Acest SSD extern prin USB vine cu o certificare IP55. 

Cu o grosime de doar 8.85 mm și lung de 96.2 mm, acest SSD este unul cum nu se poate mai ușor de deplasat. Conexiunea 3.1 de generație 2 îi asigură viteze de transfer de până la 550 MB pe secundă. Poți transfera cu ușurință fotografii și clipuri video de mari dimensiuni, dar și orice alt tip de fișiere. 

SSD extern pe USB - Top 3 cel mai bun SSD extern pe USB

Din punct de vedere al compatibilității, este important de știut că acest SSD a fost conceput pentru a putea fi utilizat pe WIndows sau pe Mac OS. Conectorul USB 3.1 este de tip C. El vine însoțit cu un cablu de tip USB-C, dar și cu un adaptor de la USB-C la USB-A. Asta pentru a putea fi folosit și pe computerele care nu dispun de sloturi USB-C. Securizarea se face prin intermediul aplicației SanDisk SecureAccess, care te ajută să parolezi informațiile stocate pe disk. 

Gama Sandisk Extreme Portable vine cu variante de SSD extern pe USB diversificate din punct de vedere al capacității. Astfel, există opțiune de 250GB, 500GB, 1TB și 2TB. Raportul calitate / preț este bun în acest caz, dar nu suficient de bun pentru ca aceste produs să obțină mai mult de locul 3 în top. 

Concluzii

Așadar, varianta unui SSD extern reprezintă o soluție optimă de stocare a datelor și de deplasare sigură a lor. Un SSD de calitate va avea viteze mult mai mari decât HDD-urile similare. De asemenea, arhitectura unui SSD îl transformă într-un device foarte sigur. Îl poți folosi și pentru a-ți stoca fotografiile și videoclipurile din vacanță, dar și pentru a lucra. Acest tip de unitate de stocare este tot mai popular și experții anticipează că în doar câțiva ani va înlocui complet HDD-ul. Dacă vrei să cumperi un SSD portabil de calitate, poți opta pentru una dintre cele trei opțiuni din topul nostru. Acestea vin cu viteze foarte bune, structuri ce le dau multă siguranță, dar și un raport calitate / preț foarte avantajos. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *