Categorii
SSD pentru Laptop SSD pentru PC (desktop)

Top 3: Cel mai bun SSD pentru gaming

Dacă ești pasionat de gaming, cu siguranță știi cât de mult contează rapiditatea încărcării într-un joc. Pentru a te putea bucura de jocuri la o calitate perfectă, ai nevoie de un SSD pentru gaming foarte bun. 

Jocurile apărute în ultimii ani au devenit tot mai atractive. Imagini extrem de realiste și de clare, caractere construite cu mare atenție și la cele mai mici detalii și hărți impresionante. Acestea sunt doar câteva dintre elementele care transformă jocurile în universuri care atrag milioane de oameni din întreaga lume.

Fie că este vorba despre simulatoare, shootere sau orice alt tip de jocuri, acestea au devenit în ultimii ani mai realiste în mișcări și imagini decât oricând. Însă pentru a putea funcționa la cele mai înalte standarde, ele necesită și resurse de calitate.

Majoritatea utilizatorilor de rând se gândesc la placă video, procesor sau memorie RAM atunci când aud de gaming. Însă un SSD pentru gaming poate face o diferență colosală cu privire la modul în care computerul tău poate rula un joc. Iar un SSD pentru gaming de calitate va face ca experiența ta să fie una la cel mai înalt nivel. Te vei putea bucura de cele mai fine detalii fără timpi lungi de așteptare. Totuși, nu orice SSD de pe piață este un SSD pentru gaming bun. Nu orice specificație a unui SSD este relevantă pentru ca el să fie un SSD pentru gaming de calitate. Acest material își propune să te ajutăm să te orientezi către cele mai bune opțiuni posibile de SSD pentru gaming. 

Vom supune atenției tale cele mai importante criterii în baza cărora poți identifica un SSD pentru gaming de calitate. Vei afla ce este timpul de acces. Vei ști cât de mult contează el și cum poate fi îmbunătățit prin intermediului unui SSD pentru gaming. 

De ce să faci upgrade la un SSD pentru gaming?

Înainte de toate, te vom ajuta să înțelegi de ce este atât de important un SSD pentru gaming. SSD-ul reprezintă o unitate de stocare. Acest tip de unitate a devenit tot mai popular în ultimii ani, îndeosebi grație scăderii prețului său.

În trecut, SSD-ul costa destul de mult. Doar inovațiile ultimilor 10-15 ani l-au transformat într-o componentă accesibilă publicului larg. Deși a fost inventat undeva în anii 50, SSD-ul era mult prea costisitor. El era folosit inițial doar în laboratoare sau, ceva mai târziu, în domeniul militar.

De abia în ultimii 15 ani a devenit mai accesibil. Iar de aproximativ 10 ani încoace, producătorii de laptopuri și sisteme desktop din întreaga lume îl folosesc tot mai frecvent. Tranziția de la HDD la SSD are câteva explicații simple. Acestea care au impact inclusiv în lumea gamingului. De ce merită investiția într-un SSD?

Ei bine, dacă ar fi să vrei o explicație pe scurt, aceasta ar fi viteza. Un SSD va transforma total modul în care se mișcă PC-ul sau laptopul tău. Un SSD pentru gaming potrivit îți va face computerul să se deschidă mult mai repede. De asemenea, aplicațiile instalate pe această unitate de stocare vor rula mult mai rapid. Și cele mai dificile procese se vor desfășura cu o viteză incomparabil mai mare. Iar adevăratul test pe care acest tip de stocare l-a trecut cu brio în ultimii ani a fost cel al jocurilor video.

Trecerea de la HDD la SSD pentru gaming i-a ajutat pe gamerii de pretutindeni să scape de timpii morți. Adică acele secunde în care așteptau ca jocul să se încarce. Totodată, au scăpat și de blocajele din timpul sesiunilor de gaming. Trecerea de la sistemul mecanic al HDD-urilor la memoria bazată pe chipuri flash al SSD-urilor a fost un pas uriaș. Simplul progres de la HDD la un model basic de SSD pentru gaming a demonstrat un plus remarcabil. S-a observat o reducere clară a timpului de încărcare în joc. Iar avansarea către modele de SSD mai rapide, precum cele NVMe a adus o îmbunătățire și mai clară. 

Cât de repede se poate mișca un SSD pentru gaming?

Un experiment foarte interesant al americanilor de la Eurogamer a urmărit să analizeze cât de mult contează un SSD pentru gaming. Asta apropo de timpul de încărcare într-un joc. Astfel, ei au luat în considerare patru variante de SSD și un model de unitate de stocare clasică, HDD. Au fost utilizate, mai în detaliu, două SSD-uri cu interfață NVMe, două cu interfață SATA și un HDD. Utilizând aceste unități de stocare, au fost rulate jocuri de top. GTA V (single player), Total War: Warhammer 2 (campanie), The Witcher 3 (single player), Sid Meier Civ VI (small map) și CS Go (joc cu boți). Acestea erau, în primăvara acestui an, cele mai solictante și populare jocuri pentru PC din lume. 

SSD pentru gaming - Top 3 cel mai bun SSD pentru gaming

Diferența dintre cel mai performant SSD pentru gaming NVMe utilizat și cel mai lent a fost, în medie, de 6.55 secunde în favoarea primului. Acesta a fost mai rapid decât HDD-ul cu nu mai puțin de 36,98 secunde! Altfel spus, timpul de încărcare dintre cel mai slab SSD și un HDD de nivel înalt a fost de 30,43 secunde. Diferența este uriașă și se traduce printr-un procent de 60%. Altfel spus, un SSD pentru gaming de bază este mai rapid decât un HDD modern cu 60% în timpul jocurilor. 

În cazul în care alegi un SSD pentru gaming mai performant și mai rapid, această diferență va crește și mai mult. Și este vorba despre o diferență extrem de ușor sesizabilă. Nu despre un detaliu peste care poți trece fără să îl observi. Îndeosebi jocurile care solicită în permanență timpi de încărcare pentru hărți, precum Skyrim sau Fallout 4, acest timp de acces rapid este extrem de important. De asemenea, jocurile precum GTA V necesită un timp îndelungat de așteptare atunci când le deschizi. Un SSD pentru gaming îți poate face experiența mult mai plăcută și timpul de așteptare mai scurt. Combinat cu o memorie RAM de cel puțin 4GB, un SSD de gaming bun îți va oferi o experiență cu mult îmbunătățită.

Ce alte avantaje îți mai oferă un SSD pentru gaming? 

Nu doar timpul de așteptare este mai scurt în cazul unui SSD pentru gaming. Acesta vine și cu alte avantaje. De exemplu, spre deosebire de zgomotoasele HDD-uri, un SSD pentru gaming va fi foarte silențios. Lipsa componentelor mecanice te va face să nici nu îl auzi atunci când te joci. De asemenea, un SSD pentru gaming este o structură foarte compactă. Ea nu este vulnerabilă în fața șocurilor mecanice. Un SSD pentru gaming se și montează foarte ușor pe placa de bază. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că are o interfață compatibilă cu cea de pe placa ta de bază. 

Din punct de vedere al interfeței, există SSD pentru gaming cu interfață SATA. Dar și SSD pentru gaming NVMe și SSD pentru gaming cu interfață PCIe. Nu trebuie uitată varianta de SSD pentru gaming 2.5 inch. Cele mai de bază sunt cele de tip SATA. Iar cele NVMe și PCIe sunt mai moderne și mai scumpe. Viteza lor este mult mai mare. Însă conform studiilor, diferențele în materie de timp de acces nu sunt exorbitante. Cu toate acestea, cele mai performante sunt cele de tip PCIe. Asta pentru că asigură o viteză extrem de ridicată. Dacă mergi pe această variantă, trebuie să te asiguri că optezi pentru un SSD pentru jocuri video cu un controller foarte performant. Este esențial să ai grijă de temperatura SSD-ului cu PCIe, deoarece aceasta se poate ridica foarte mult în timpul utilizării intense.

Contează și capacitatea. Ce variante ai? 

Dincolo de viteză și de timpul de acces pe care îl oferă un SSD pentru gaming, contează foarte mult și capacitatea de stocare pe care ți-o pune la dispoziție. Asta pentru că jocurile lansate în ultimii ani sunt tot mai complexe. Fiecare fișier utilizat pentru a construi acest tot remarcabil reprezentat de un joc video ocupă spațiu pe memoria ta de stocare. De aceea, dacă vrei să iei un SSD pentru gaming, trebuie să cauți să aibă o capacitate ridicată. Există pe piață modele ce au și doar câteva zeci de GB, însă cele mai populare în sunt cele de 1TB și 2TB.

Foarte mulți utilizatori de rând preferă să adopte varianta folosirii SSD-ului doar pentru a rula sistemul de operare. Ei apelează la HDD pentru stocare, deoarece prețul HDD-urilor cu capacitate mare este mai mic decât al SSD-urilor. Acesta nu este un truc la care să poți apela dacă vrei SSD pentru jocuri video. De aceea, este recomandat să alegi un SSD cu o capacitate cât mai mare. Vrei să ai suficient de mult spațiu la dispoziție pentru a stoca multe jocuri și pentru a sta fără griji atunci când apare vreun update de dimensiuni mai mari. Dacă vrei SSD pentru Gaming, cu siguranță nu poți merge pe o variantă mai mică de 1TB. 

Pentru a te ajuta să găsești o variantă de SSD pentru gaming potrivită nevoilor tale și cu un raport calitate / preț convenabil, îți oferim 3 soluții de primă mână. Iată cum arată top 3 cel mai bun SSD pentru gaming.   

Locul 1 – SSD Intel 660p Series, M.2 80mm, PCIe 3.0 x 4

Producătorul Intel este unul dintre cei mai importanți din lumea electronicelor. Americanii au lansat și câteva modele de SSD pentru gaming foarte interesante, printre care și seria 660p. Aceasta a eliminat interfața SATA și a trecut la un PCIe 3.0 x 4 extrem de rapid. Rata de transfer la citire a unui SSD Intel din seria 660p este de 1500 de MB pe secundă. De asemenea, la scriere, rata de transfer ajunge la 1000 MB pe secundă. 

Și form factorul acestui SSD pentru gaming este foarte interesant. Fiind de tip M.2, form factorul a asigurat o foarte mare flexibilitate SSD-ului care a putut primi o dimensiune cu o lungime de doar 80mm. Acesta este ideal inclusiv pentru un laptop. Fiind un SSD ce rulează în baza unei interfețe PCIe, modelul 660p de la Intel are o viteză ideală pentru gaming. 

Top 3 cel mai rapid SSD pentru gaming
Top 3 cel mai rapid SSD pentru gaming

De asemenea, această interfață asigură un timp de răspuns ultra-rapid, mai eficient decât un SSD pentru gaming de tip SATA. Acest SSD are și opțiune de stocare inteligentă pentru calcul, ceea ce reprezintă încă un plus în vederea unui timp de acces mai mic.

Din punct de vedere al capacității, trebuie spus că acest SSD pentru gaming se bazează pe tehnologia Intel QLC (Quad-Level Cell) și o singură unitate poate stoca mai multe date decât cele bazate pe TLC (Triple-Level Cell). Acest SSD pentru gaming există pe piață în versiunea de bază de 512GB, dar și la capacități de 1TB și 2TB. Prețul pentru cea mai mică variantă este de aproximativ 300 de lei, în timp ce pentru cea mai mare versiune se ridică la puțin peste 1200 de lei. 

Locul 2 – SSD CRUCIAL MX500, 2.5 inch

O alternativă foarte eficientă și de la un producător interesat mereu de inovație este modelul de SSD MX500, produs de Crucial, o subsidiară a gigantului american Micron. Compania de origine americană a produs în luna martie a anului 2020 un SSD cu o capacitate de 3.84TB care a fost declarat cel mai ieftin SSD gigant. Americanii sunt foarte atenți la detalii și încearcă să eficientizeze maxim produsele pe care le lansează pe piață. Prin intermediul SSD-urilor, ei vor să ajute utilizatorii să se bucure de viteză și de un computer silențios și rece. 

SSD pentru gaming - Top 3 cel mai bun SSD pentru gaming

Același principiu l-au aplicat și în cazul gamei MX500. Acesta este un SSD pentru gaming excelent, grație raportului calitate / preț care este la cel mai înalt nivel. Performanța acestui SSD care beneficiază de criptare AES 256-bit este garantată de interfața SATA III. Aceasta asigură o rată de transfer la citire de 560 MB pe secundă și o rată de transfer la scriere de 510 MB pe secundă. Din punct de vedere al form factorului, SSD-ul este din categoria celor de 2.5 inch. Atfel spus, el are dimensiuni de 70 x 100 x 7 mm. Ca tip de memorie, producătorii au apelat la sistemul TLC. 

Din punct de vedere al capacității de stocare, acest model de SSD vine în două variante. Varianta mică, de 250GB, nu este tocmai recomandată pentru gaming din cauza spațiului redus. În schimb, varianta de 1TB este o soluție excelentă. Luând în calcul securitatea, viteza, timpul de acces redus și prețul, opțiunea de SSD pentru jocuri video de la Crucial este una excelentă.

Locul 3 – SSD ADATA XPG SX6000, M.2

Dacă primele două locuri din top au fost ocupate de produse ale unor companii americane, nu se puteau lăsa mai prejos nici chinezii. Compania Adata nu are vechimea giganților din Statele Unite, însă compensează printr-o continuă dorință de inovare. Inclusiv în materie de unități de memorie SSD, aceștia au lansat o mulțime de variante interesante.

Un SSD pentru gaming de bună calitate este cel din gama Adata XPG SX6000. Apelând la interfața rapidă de tip PCIe, cu form factor M.2, acest SSD pentru jocuri video atinge viteze remarcabile. Astfel, rata de transfer la citire este de 1050 MB pe secundă, în vreme ce rata de transfer la scriere ajunge la 800 MB pe secundă.  Memoria este de tip TLC și SSD-ul beneficiază și de un controller de tip NVMe.

SSD pentru gaming - Top 3 cel mai bun SSD pentru gaming

Așadar, el este protejat de temperaturile periculos de mari. După cum ți-am spus și mai devreme, interfața PCIe presupune viteze care determină un SSD să se încingă, în cazul în care nu este protejat cu un controler. În cazul laptopurilor, acest lucru este mai greu de controlat prin intermediul coolerelor ce se folosesc la sistemele de tip desktop. Asta din cauza spațiului limitat din carcasa laptopului. Astfel, sistemul de control este cu atât mai util.

Din punct de vedere al capacității de stocare, această varianta de SSD variază de la 256GB la 1TB. Firește, opțiunea de 1TB este cea mai recomandată pentru gaming, asigurând suficient de mult spațiu de stocare pentru jocurile și update-urile pretențioase. Raportul calitate / preț este și el foarte convenabil. Deși este un SSD rapid, el ocupă locul 3 pentru că nu oferă o viteză la fel de mare precum cele menționate anterior, raportat la prețul său. 

Concluzii

În concluzie, alegerea unui SSD pentru gaming poate fi un proces destul de complicat, însă dacă te bazezi pe criteriile pe care ți le-am prezentat, vei reuși să găsești o variantă potrivită. Un SSD pentru gaming trebuie să fie foarte rapid, pentru a-ți asigura un timp de acces scurt. Altfel spus, un SSD bun pentru jocuri video trebuie să te facă să aștepți cât mai puțin încărcarea jocului.

De asemenea, un SSD de calitate va oferi și suficient de mult spațiu de stocare a jocurilor și a update-urilor acestora. Evoluția jocurilor video a determinat extinderea spațiului necesar pentru stocarea lor. Sunt necesare, în prezent, câteva zeci bune de GB pentru un joc. La acestea se mai adaugă și eventualele update-uri. Acordă atenție vitezei oferite de SSD și capacității de stocare, dar și tipului de interfață pe care îl are o unitate de memorie. Aceasta trebuie neapărat să fie compatibilă cu placa de bază a laptopului sau a sistemului tău desktop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *