Categorii
SSD pentru Laptop

Top 3: Cel mai bun SSD pentru laptop

Mari producătorii de laptopuri au început, în ultimii ani, să facă tot mai mult tranziția către un nou tip de unități de stocare. Deja bătrânul HDD lasă tot mai des locul SSD-ului. De altfel, producătorii precum Apple au decis să apeleze exclusiv la SSD pentru modelele de MacBook. S-a întâmplat în 2010 în cazul MacBook Air și în 2012 la MacBook Pro. Utilizarea unui SSD pentru laptop oferă un set important de avantaje pe care vechile hard disk-uri nu le pot aduce utilizatorilor.

Și Samsung, HP, Dell, Compaq sau Huawei au început să producă tot mai rar variante de laptopuri care apelează la HDD. Motivele pentru care nu s-a apelat mai devreme la această tehnologie țin, în primul rând, de costuri. Dar ți le vom explica pe larg în cele ce urmează. 

Dacă vrei să îți construiești de la zero un laptop bun, cu siguranță tipul unității de stocare este un element ce merită atenția ta. Vei avea de ales între hard disk și solid-state drive, adică un SSD pentru laptop. Tendințele ultimilor ani arată clar faptul că varianta unui SSD pentru laptop este mult mai potrivită și mai recomandată pe termen lung. Așadar, în cazul în care vrei să îți configurezi laptopul alegând singur componentele, va trebui să te orientezi și către un SSD pentru laptop.

Există și posibilitatea să dorești să faci un upgrade computerului tău. Tranziția de la HDD la SSD s-ar putea să te surprindă prin efectele sale. Apelând la un SSD pentru laptop, vei putea transforma chiar și o mașinărie veche și lentă într-una extrem de rapidă și conectată la rigorile acestor vremuri. Așadar, un upgrade inspirat poate fi și trecerea de la HDD la un SSD pentru laptop.

Nu în ultimul rând, poate te afli în căutarea unui laptop nou. Dacă vrei să cumperi un astfel de aparat, trebuie să știi că noile modele de calitate apelează aproape exclusiv la SSD pentru laptop. Viteza, rezistența și un grad sporit de confort în utilizare sunt principalele motive. Dacă ești decis să afli mai multe despre ce este un SSD pentru laptop și cum să îl alegi pe cel mai bun, acest material îți va fi de mare folos. 

Scurt istoric. De ce nu era convenabil un SSD pentru laptop

Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă un SSD și cum poți alege un SSD pentru laptop, trebuie să știi puțin despre istoria acestei componente. Solid-state drive (SSD) este o componentă hardware care a apărut pentru prima dată în anii 50. Având în vedere nivelul tehnologiei de pe atunci, SSD-ul era o unitate cu o capacitate de stocare foarte mică, de doar câțiva KB. Ea se asemăna foarte mult cu memoria RAM, doar că nu era volatilă. Adică nu își pierdea datele stocate odată ce era deconectată de la electricitate. 

Spre deosebire de dispozitivele HDD, apărute tot în acea perioadă, cele SSD erau mult mai scumpe. Asta pentru că apelau la chipuri de memorie de tip flash, destul de costisitoare pentru producători. Așa că ideea a fost rareori frecventată de către aceștia. Produsele SSD erau extrem de scumpe. De exemplu, în 1991, o unitate SSD de doar 20MB a fost vândută pentru 1.000 de dolari. Da, o mie de dolari. De regulă, SSD-urile erau accesibile numai companiilor foarte mari, nicidecum utilizatorilor de rând. Iar despre un SSD pentru laptop nu putem vorbi, firește, decât după apariția laptopului. Trebuie doar să mai ai puțină răbdare! 

Spre sfârșitul anilor 2000, producătorii au început să se orienteze din nou către SSD-uri. S-au format divizii de cercetare și inovare, ce reuneau experți de la marile companii tech, iar în 2007 a apărut și un prin SSD interesant pentru userii obișnuiți. Este vorba despre o placă de memorie cu interfață PCIe (PCI Express), cu o capacitate de 320GB. Aceasta impresiona prin viteza sa. Treptat, au apărut tot mai multe variante cu tot mai multe interfețe și formaturi.

Dacă variantele PCIe au fost imediat îmbrățișate de sistemele desktop, laptopurile au fost ceva mai pretențioase. Asta pentru că de interfață depinde foarte mult form formatul. Iar un form format de dimensiuni mari transformă un SSD pentru laptop într-unul… prea mare pentru un laptop. Așadar, startul a fost ceva mai greoi.

Interfețe, viteze și tranziția către M.2

Cu timpul, însă, s-a mers către dimensiuni tot mai mici ale plăcuțelor de SSD. Astfel, au putut apărea și modele excelente de SSD pentru laptop. Interfețele cele mai populare sunt SATA, PCIe și USB. Există și altele, precum SAS sau Fibre Channel, întâlnite mai ales în cazul serverelor. Interfața Parallel ATA a fost și ea destul de încercată de companii, însă a fost aproape în totalitate înlocuită de SATA în ultimii ani. Trebuie menționat că interfața de tip USB este specifică unui SSD pentru laptop portabil.

Din punct de vedere al vitezelor, SATA poate ajunge la 6 GB/s, în vreme ce PCIe ajunge și la 16 GB/s. În traducere, asta ar însemna o viteză de scriere și citire a datelor ce nu depășește 600 MB/s la SATA. În cazul PCIe, discutăm despre viteze de 3400-4000 MB/s. Diferența este, deci, una clară. Dar nu doar asta contează în cazul unui SSD pentru laptop. În cazul unui SSD pentru laptop portabil, vitezele sunt mai mici. Ele ajung la aproximativ 300 MB/s la scriere și 400 MB/s la citire, în cazurile bune. 

Cum îți spuneam anterior, nu doar viteza contează. În cazul unui SSD pentru laptop, este foarte important form factor-ul. De asemenea, contează foarte mult capacitatea unei memorii de a nu se încinge. Referitor la form factor, trebuie spus că inițial, SSD-urile au apelat la form factor-ul specific HDD-urilor. HDD-ul există în variante de 5.25 inch, 3.5 inch, 2.5 inch și 1.8 inch. Însă acestea fac referire nu la dimensiunea întregii componente, adică a carcasei, ci doar la cea a discului.

Pentru laptopuri, versiunea era destul de neconvenabilă. Un SSD pentru laptop nu poate ocupa la fel de mult spațiu precum o unitate de stocare pentru desktop. Așa că producătorii au făcut tranziția către unități tot mai mici. Au apărut mSATA și PCIe Mini, variante de dimensiuni reduse, care utilizau interfețe speciale. Ulterior, s-a făcut trecerea de la mSATA la form factor-ul M.2. Acesta a fost gândit special pentru a maximiza spațiul de pe plăcuță. Standardul de form factor M.2 este compatibil și cu interfața SATA și cu PCI Express. 

Temperatura unui SSD pentru laptop și duelul cu HDD

Un SSD pentru laptop trebuie să fie compatibil cu spațiul disponibil, dar și să nu îngreuneze munca device-ului. Tocmai de aceea, un SSD pentru laptop are avantajul de a consuma destul de puțină energie. Dacă mergi pe această variantă, te vei bucura de o durată mai lungă a vieții bateriei. Totodată, un SSD pentru laptop se încinge destul de puțin. Însă aici trebuie făcută o precizare importantă. Dacă ai un SSD pentru laptop cu interfață de tip PCIe, este posibil ca viteza sa să fie una foarte ridicată.

În cazul în care utilizezi laptopul pentru procese complexe, precum gamingul sau randări video, s-ar putea să soliciți la maxim memoria sa. Eforturile depuse de un SSD PCIe pentru a oferi o viteză atât de mare, pot provoca o creștere a temperaturii. Este cazul unui SSD pentru laptop optimizat nu foarte bine. Însă există multe versiuni de calitate, care nu se vor încinge. Inclusiv SSD pentru laptop cu interfață PCIe. 

Și pentru că ți-am vorbit despre tipuri de interfață, dimensiuni și viteză, este timpul să afli mai multe și despre alternativa la SSD. Este vorba despre bătrânul HDD. Sau Hard Disk Drive, mai pe lung. La fel ca SSD, și acest tip de memorie a fost lansat tot la începutul anilor 50. Deși era mult mai complex ca structură și implica multe componente mecanice, el era mai ieftin și mai convenabil pentru producători. Astfel că a dominat total opțiunile lor până spre finalul anilor 2000, când SSD a început să câștige teren. HDD-ul era mult mai ieftin și mai ușor de extins către capacități mai mari. Chiar și în prezent, un HDD basic oferă o memorie de 500GB. Prin comparație, există SSD-uri cu memorie de câteva zeci de GB. Un SSD pentru laptop de bază pornește de la 128 sau, mai nou, 256GB. 

Deși au fost, ușor-ușor, înlocuite de SSD pe mai multe variante de laptopuri moderne, HDD-urile încă pot fi găsite pe modelele mai ieftine. Și situația va rămâne așa pentru cel puțin câțiva ani de acum încolo, anticipează experții. În definitiv, un SSD pentru laptop și un HDD pentru laptop au același rol. Numai că îl execută în moduri diferite. Un SSD pentru laptop este mai scump decât un HDD de aceeași dimensiune.

Însă un SSD pentru laptop vine cu avantajul vitezei superioare și cu cel al unei rezistențe net superioare. Un SSD pentru laptop va rula aplicațiile mult mai rapid, va transfera date mult mai repede și va face computerul să se deschidă imediat. În schimb, HDD-ul se va mișca mai greoi și este și mai vulnerabil la diverse șocuri mecanice. Tocmai de aceea, garanția unui SSD este de cinci ani, în vreme ce HDD-urile primesc una de doar doi ani. 

Pentru că acum ai aflat tot ce trebuie să știi despre ce reprezintă un SSD pentru laptop, poți analiza și piața. Dacă vrei un SSD pentru laptop bun, trebuie să alegi unul compatibil cu placa de bază pe care o ai și cu un form factor potrivit. De asemenea, ai nevoie de un SSD pentru laptop cu o capacitate suficientă nevoilor tale și cu o viteză pe măsură. Nici prețul nu este de neglijat. Venim în ajutorul tău cu un top al celor mai bune trei variante de SSD pentru laptop disponibile acum pe piață. Iată cum arată acest top 3. 

Locul 1 – SSD HP S700, 2.5″ SATA III

HP reprezintă una dintre cele mai mari companii producătoare de electronice și electrocasnice din întreaga lume. Îndeosebi în industria computerelor, HP a excelat mereu și a oferit alternative performante la prețuri convenabile. În ultimii ani, compania a pus la dispoziția consumatorilor tot mai multe laptopuri și ultrabookuri extrem de subțiri și cu specificații de top. Pentru a putea dezvolta astfel de produse, HP a trebuit să adapteze și componentele. Tocmai de aceea, au ajuns să producă și modele de SSD pentru laptop foarte subțiri. 

Este și cazul modelelor de SSD pentru laptop S700. Cu un form factor de 2.5 inch, acestea sunt mult mai mici decât un HDD de aceeași dimensiune. De asemenea, vitezele pe care le pun la dispoziție sunt excelente. Un SSD pentru laptop HP S700 poate bifa cu succes multe dintre criteriile la care un HDD nici nu visează. Este ușor, mic, rapid și potrivit inclusiv celor mai moderne variante de ultrabook-uri. 

SSD pentru laptop - HP

Gama S700 are un form factor de dimensiuni reduse și este o variantă foarte bună pentru cei care au laptop cu format 2.5 inch. Concret, dimensiunile HDD-ului sunt 100.2 x 69.85 x 7 mm. Și greutatea vine cu un mare plus. Acest SSD cântărește doar 80 de grame. Așadar, nu își va îngreuna deloc misiunea atunci când vrei să pleci undeva și să iei și laptopul cu tine. 

În ceea ce privește interfața, acest laptop apelează la SATA III, deci este o variantă destul de rapidă. Dar și puțin predispusă la a se încinge. Un SSD pentru laptop cu interfață SATA III garantează temperaturi reduse la funcționare și un consum mic de energie. În cazul unui SSD din gama S700, discutăm despre o rată de transfer la citire de 561 MB/s.

Rata de transfer la scriere este de 523 MB/s. Viteza este, deci, un punct forte. Tipul memoriei este 3D TLC NAND, una dintre cele mai moderne tehnologii din domeniu. Poți folosi acest SSD atât pentru a-ți revigora laptopul vechi, dar și pentru a configura unul unui. 

Din punct de vedere al capacității, trebuie să știi că gama S700 cu interfață SATA III și form factor 2.5 inch de SSD pentru laptop oferă destule alternative. Există opțiuni de SSD din această gamă cu următoarele capacități: 120GB, 128GB, 250GB, 256GB, 512GB și 1TB.

SSD pentru laptop - HP

Cea mai ieftină variantă costă în jur de 100 de lei, în vreme ce opțiunea cu cea mai mare capacitate ajunge la puțin peste 500 de lei. Raportul preț / calitate este unul fabulos pentru un SSD pentru laptop. De altfel, acest raport este al doilea criteriu ca importanță atunci când alegi un SSD pentru laptop, după cel referitor la temperatură. Confortul contează enorm când ești utilizator de laptop. 

Dacă nu ești dispus să investești foarte mult într-un SSD, dar totuși vrei să te poți bucura de calitățile sale, poți face o manevră destul de întâlnită. Foarte mulți utilizatori aleg să continue să folosească HDD-ul, însă adaugă și un SSD laptopului. SSD-ul este folosit pentru bootare și rularea de aplicații, în vreme ce memoria HDD este folosită doar pentru stocarea de date. Poți opta, deci, pentru varianta de 120GB, suficientă pentru un sistem de operare și câteva aplicații de bază. 

Locul 2 SSD Kingston A400 2.5″, SATA III

Nici americanii de la Kingston nu sunt deloc de neglijat când vine vorba despre acest gen de produse. Producător de mare prestigiu, Kingston este o companie specializată în fabricarea de unități de stocare. De la stick-uri USB și până la SSD-uri dintre cele mai moderne și performante, Kingston oferă o mulțime de soluții bune. Iar o companie atât de mare nu putea să nu producă și un SSD pentru laptop de calitate bună. 

SSD pentru laptop - Kingston

Gama de modele de SSD pentru laptop Kingston A400 este una foarte atractivă pentru mulți utilizatori. Și nici nu ar avea de ce să fie altfel, având în vedere specificațiile acestui SSD pentru laptop. De ce este un SSD pentru laptop? Datorită formei de 2.5 inch, ideal pentru sistemele cu acest tip de format. Dimensiunile sale sunt reduse, de 69.9 x 100 x 7 mm și se potrivesc excelent în orice sistem, fără a ocupa mult spațiu. Totodată, SSD-ul cântărește doar 41 de grame. 

Din punct de vedere al specificațiilor referitoare la rapiditate, trebuie menționat că interfața acestui SSD pentru laptop este de tip SATA III. Acest aspect garantează o rată de transfer la citire de 500 MB/s și o rată de transfer la scriere de 320 MB/s. Tipul memoriei este TLC. Așadar, acest SSD pentru laptop are toate specificațiile necesare pentru a fi o variantă excelentă pentru posesorii de laptop cu format 2.5 inch. 

În ceea ce privește capacitatea, și acest model de SSD vine în diferite variante. Cea mai mică variantă este cea de 120GB. Există și opțiunile de 240GB, 480GB, 1TB și 2TB. Prețurile, firește, variază în funcție de capacitatea de stocare. Astfel, cea mai de bază soluție costă în jur de 100 de lei, în timp ce opțiunea de 2TB ajunge la aproape 1000 de lei.

SSD pentru laptop - Kingston

Ofertele sunt excelente pentru un dispozitiv atât de performant. Și acest SSD pentru laptop poate fi utilizat în varianta de capacitate mai redusă strict pentru bootare și rulare de aplicații. Însă dacă vrei un laptop doar cu memorie SSD și cu suficient spațiu, variantele mai mari sunt excelente. 

Locul 3 – SSD pentru laptop Samsung 970 EVO, PCI Express, M.2

După două variante de SSD pentru laptop cu form factor de 2.5 inch, este timpul și pentru o recomandare adresată celor ce vor laptop cu format M.2. Samsung este un brand gigant în lumea produselor electronice. Sud-coreenii au pătruns și pe piața produselor de tip SSD pentru laptop.

De altfel, Samsung a fost compania care a comercializat prima variantă de solid-state drive. Memoria acesteia pornea de la doar 32GB. Ulterior, compania a extins tot mai mult activitatea în această zonă. Interesul a fost semnificativ, mai ales că Samsung produce inclusiv laptopuri. Astfel au apărut multe variante de SSD pentru laptop de la Samsung.

Gama 970 EVO este una dintre cele cu care sud-coreenii se pot mândri. Această opțiune este un SSD extrem de fiabile și cu capacități maxime ridicate. Este important de punctat faptul că acest SSD este potrivit pentru laptopurile cu form format M.2. Dimensiunile sale sunt foarte reduse, la fel și greutatea. Referitor la dimensiuni, acestea sunt 22 x 80 x 2.30 mm, în vreme ce greutatea este de doar 8 grame! 

SSD Samsung

În ceea ce privește viteza, asta este cu adevărat fantastică. Lucru datorat, în primul rând, interfeței PCI Express. Deși această interfață este una considerată de multe ori nepotrivită pentru un SSD pentru laptop, cele din gama 970 EVO profită la maximum de ea. De ce diferă de alte SSD-uri PCIe? Pentru că dispune de un controler placat cu nichel și de o placă de dispersie a căldurii.

Temperatura este controlată excelent prin intermediul sistemului Dynamic Thermal Guard, iar scăderile de performanță sunt minimizate. SSD-ul nu se încinge deloc grație acestei tehnologii și este cât se poate de fiabil. 

Revenind la viteză, interfața PCIe, odată scăpată de grija căldurii, oferă o rată de transfer la citire de 3400 MB/s. Rata de transfer la scriere poate ajunge și ea până la 2500 MB/s. Aceste viteze sunt fantastice și transformă acest SSD într-o variantă ideală inclusiv pentru pasionații de gaming.

Jocurile video solicită un consum de resurse destul de ridicat. Însă prin intermediul unui SSD rapid, jocurile se vor încărca extrem de repede. Prin comparație, jocurile rulează mult mai lent pe un HDD.

SSD Samsung

Referitor la capacitate, variantele pornesc de la 250GB. Există opțiuni de 500GB, 1TB și 2TB. Cea mai ieftină soluție, respectiv cea cu cea mai mică capacitate, costă puțin peste 450 de lei. Cea mai scumpă ajunge la peste 2000 de lei.

Acest SSD este unul cât se poate de util pentru cei care folosesc laptopul pentru activități solicitante pentru memorie. Editarea video, gamingul sau programarea sunt activități care pot necesita un consum foarte ridicat de resurse.

Iar un SSD cu o viteză bună și cu un sistem de cooling performant reprezintă varianta ideală. Produsele din gama Samsung 970 EVO sunt excelente pentru laptopurile cu form factor M.2. Raportul preț / calitate este la un nivel excelent, iar performanțele oricărui laptop vor ajunge la un nou nivel cu o astfel de unitate de stocare. 

În concluzie, poți opta cu încredere pentru una dintre cele trei variante pe care ți le-am prezentat mai sus. În funcție de form factorul laptopului tău, dar și de modul în care folosești sistemul, poți alege cea mai convenabilă soluție. Viteza și fiabilitatea unui SSD bun te vor ajuta să te simți mult mai productiv atunci când lucrezi la laptop. Sau mult mai capabil să îți pui în valoare talentul atunci când ești pasionat de gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *