Categorii
SSD pentru PC (desktop)

Top 3: Cel mai bun SSD pentru PC (desktop)

Orice computer are nevoie de resurse de calitate pentru a funcționa la un nivel optim. Memoria, procesorul, placa video, dar și unitatea de stocare sunt elemente ce influențează decisiv experiența unui utilizator de PC. Pentru a te putea bucura de un PC care să se deschidă rapid, de aplicații care să funcționeze într-un ritm alert și de jocuri care să se încarce imediat, ai nevoie de o unitate de stocare bună. Iar cea mai modernă și eficientă soluție în prezent este reprezentată de un SSD pentru PC (desktop).

Chiar dacă unele modele de computere încă apelează la HDD, inclusiv unele dintre cele nou-lansate pe piață, un SSD pentru PC (desktop) este mult mai rapid. Și nu doar mai rapid, ci și mai puțin vulnerabil. Dar astea sunt doar câteva dintre avantajele acestor dispozitive care au cucerit atât producătorii, cât și utilizatorii de PC-uri. Foarte mulți dintre cei care își construiesc în prezent unități de la zero, apelează la SSD pentru PC (desktop). De asemenea, tot mai mulți utilizatori fac tranziția de la HDD către SSD pentru PC (desktop). Nici producătorii mari de computere nu ignoră SSD-ul. Cele mai mari companii care vând sisteme de tip PC apelează tot mai rar la hard disk drive. De altfel, modelele premium au trecut aproape în unanimitate către SSD. 

Există și o cale de mijloc. Soluția pentru a împăca și capra și varza este să folosești și HDD și SSD pentru PC (desktop). Poți îmbina, astfel, avantajele aduse de un HDD cu plusurile pe care le poate oferi un SSD. Cele două beneficiază fiecare de propriile atuuri, dar se pot și completa foarte bine. Pentru a înțelege mai bine ce este un SSD pentru PC (desktop) și cum poate el să înlocuiască sau să completeze un HDD, te invităm să parcurgi acest material. Totodată, vei afla care sunt cele mai bune opțiuni de SSD pentru PC (desktop) disponibile pe piață. 

Cooling PC cases

Ce este un SSD pentru PC (desktop) și cum se diferențiază de HDD

Un SSD reprezintă un dispozitiv de stocare. Cu ajutorul spațiului pus la dispoziție de un SSD, poți salva diferite informații și date. Tot pe memoria de stocare se „depozitează” și fișierele sistemului de operare. Altfel spus, fără un spațiu de stocare, computerul tău nu ar putea să ruleze Windows, Linux, Mac OS sau orice alt sistem de operare. Mai pe scurt, ar fi inutilizabil, ca orice computer fără un astfel de soft. Pe lângă sistemul de operare, tot pe spațiul pus la dispoziție de unitatea de stocare sunt memorate și aplicațiile pe care le utilizezi.

Plus jocurile video, fișierele precum fotografiile, piesele muzicale sau videoclipurile. Orice salvezi în computer este găzduit de unitatea de stocare. Iar atunci când vrei să accesezi aceste fișiere sau chiar să deschizi computerul, toate datele vor trebui căutate pe unitatea de stocare. Și aici intervine unul dintre aspectele cheie: cât de repede pot fi ele găsite?

SSD pentru PC (desktop)
SSD și HDD

Răspunsul pentru această întrebare influențează toată experiența de utilizare a unui computer. Viteza de citire a fișierelor stocate determină cât de rapid se deschide un computer, cât de rapid rulează aplicațiile instalate pe el și așa mai departe. În cazul unui HDD (hard disk drive), această viteză este una nu impresionantă. De multe ori, computerele care apelează la HDD-uri de nivel mediu, ajung să funcționeze foarte greu atunci când sunt încărcate.

Dar HDD-urile au dominat piața computerelor pentru foarte mulți ani. Încă sunt folosite și nu se știe când vor fi complet înlocuite. Avantajul lor a fost întotdeauna prețul convenabil și capacitatea de stocare foarte ridicată. Prin comparație, alternativa unui SSD este mai scumpă. Pentru aceeași capacitate de stocare, vei plăti o sumă mai mare pe un SSD decât pentru un HDD.

Cum s-a făcut tranziția de la HDD către SSD pentru PC (desktop)

Acesta este și motivul pentru care SSD-urile au fost foarte puțin folosite de la apariția lor, petrecută în jurul anului 1950. Aceste dispozitive erau complicat de fabricat pentru nivelul tehnologiei de atunci. De asemenea, ele puteau fi cu greu integrate în computerele vremurilor respective. Pe parcursul trecerii anilor, în vreme ce utilizatorii de rând apelau exclusiv la HDD-uri, companiile au încercat să dezvolte alternativa SSD. În principiu, marele avantaj al acesteia era structura. Fiind formată doar dintr-o placă pe suprafața căreia erau chipuri de memorie flash, memoria SSD era mult mai rapidă și mai sigură. HDD-ul, în schimb, era pe cât de mare din punct de vedere al capacității, pe atât de vulnerabil.

Compus din mai multe piese mecanice, acesta putea și încă poate să piardă tot ce a stocat. Cum? Pur și simplu fiind lovit. Sau scăpat. HDD-ul este o componentă foarte sensibilă, iar producătorii au vrut să scape de asta. De asemenea, spre desoebire de HDD, SSD-ul avea potențialul să fie și o alternativă de dimensiuni mult mai mici. Asta îl transforma într-o variantă excelentă pentru mai multe tipuri de sisteme. Inclusiv pentru laptopuri, a căror tendință a fost în continuu aceea de micșorare a dimensiunilor.

SSD pentru PC (desktop)

Spre sfârșitul anilor 2000, a început o trecere tot mai rapidă de la HDD la SSD. Chiar dacă producătorii au fost foarte interesați de unele aspecte avantajoase pentru laptopuri, și un SSD pentru PC (desktop) a devenit atractiv. Viteza mult mai mare a fost principalul avantaj. Au fost făcute teste ce au dovedit că un joc se poate încărca cu aproape două minute mai rapid atunci când este rulat de un SSD pentru PC (desktop) față de un HDD. De asemenea, sistemul de operare poate porni și cu 50 de secunde mai repede atunci când este instalat pe un SSD. Experimentul în cauză a luat în calcul un HDD vechi de 6 ani, de la care utilizatorul a decis să facă tranziția către un SSD. A fost unul dintre exemplele care i-au determinat pe mulți utilizatori să facă același lucru. 

Poți folosi și SSD pentru PC (desktop) și HDD?

Chiar dacă prețurile pentru SSD-uri au scăzut foarte mult în ultimii 10 ani, acestea tot sunt mai mari decât cele pentru HDD-uri. Pentru a le putea compara, trebuie doar să iei în calcul două variabile: prețul și capacitatea. Un HDD cu o capacitate de 1TB, de exemplu, va fi mereu mai ieftin decât un SSD pentru PC (desktop) cu aceeași dimensiune. Producătorii încă nu au reușit să reducă prețurile SSD-urilor atât de mult încât să nu mai existe această diferență.

Așa că mulți utilizator, care au nevoie de spațiu mare de stocare, ar fi vrut să continue să profite de avantajul HDD, dar să se bucure și de ce oferă un SSD pentru PC (desktop). Tocmai de aceea, ei au început să le combine. Este posibilă folosirea unui SSD pentru PC (desktop) pe care să fie instalat sistemul de operare și câteva aplicații basic, în combinație cu un HDD cu o capacitate foarte mare. HDD-ul va fi folosit, asfel, doar pentru stocare.

Ce criterii te interesează când alegi un SSD pentru PC (desktop)

Un mare atuu pe care sistemele de tip PC îl au față de laptopuri este reprezentat de lipsa mobilității. Poate suna paradoxal, dar un element fix precum PC-ul nu impune niciun fel de restricții. Nu trebuie să fie ușor, să fie subțire sau să aibă o baterie care să țină cât mai mult. Un SSD pentru PC (desktop), trebuie în primul rând să fie compatibil cu placa de bază. Interfețele unui SSD pentru PC (desktop) pot fi de tip SATA, mSATA, PCIe sau M.2. Nu există restricții, atât timp cât ai o placă de bază care să permită montarea unor astfel de unități de stocare. SSD-urile cu interfața PCIe sunt destul de dificil de folosit pe laptopuri din cauză că se pot încinge. 

În schimb, un SSD pentru PC (desktop), poate fi cu ușurință protejat de un cooler sau un alt sistem de răcire. Asta pentru că există suficient de mult spațiu pentru a le monta pe amândouă. De asemenea, form factorul unui SSD pentru PC (desktop) poate varia mult mai lejer decât în cazul laptopului. Form factorul se referă la dimensiunile plăcuțelor SSD. Acestea trebuie să fie cât mai mici pentru ca un laptop să poată fi cât mai subțire. În cazul unui SSD pentru PC (desktop), dimensiunea contează mult mai puțin. Primul criteriu de care trebuie să ții mereu cont când alegi un SSD pentru PC (desktop) este raportul preț / calitate. În acest caz, calitatea este dată de capacitate și viteză. 

Capacitatea unui SSD pentru PC (desktop) poate varia de la 64GB până la 16TB. În mod concret, însă, un SSD poate fi găsit pe piață pornind de la 120 MB și până la 7TB. Cu cât capacitatea crește mai mult, cu atât se va ridica și prețul. De regulă, cele mai cumpărate de către utilizatorii de rând sunt variantele de 1TB și 2TB. Prețul acestora variază de la 400 de lei până către 1500 de lei. Costul este influențat la un SSD și de viteză. Aceasta depinde de tipul interfeței. Cele mai rapide sunt modelele de SSD cu interfață PCIe. 

Pentru a te ajuta să alegi un SSD pentru PC (desktop) de cea mai bună calitate și potrivit nevoilor tale, am analizat cu atenție piața și am făcut un top 3. Acest top 3 al celui mai bun SSD pentru PC (desktop) poate să te ajute cu idei de la cei mai tari producători de pe piață. 

Locul 1 – SSD Samsung 970 EVO Plus, NVMe, M.2

Sud-coreenii de la Samsung sunt printre cei mai mari producători de electronice din lume. Nu este de mirare că ei vând inclusiv laptopuri sau sisteme desktop. Iar pentru a se asigura că sistemele lor sunt la un nivel înalt, au decis să producă și componente. Samsung este prima companie ce a lansat pe piață un SSD. Se întâmpla la începutul anilor 2000. Ulterior, compania a continuat să cerceteze zona și a dezvoltat tehnologii foarte eficiente. 

SSD pentru PC (dekstop)

Așa cum este cazul gamei de SSD Samsung 970 EVO Plus. Această gamă a fost precedată de Samsung 970 EVO, căreia i-a adus unele plusuri remarcabile. Fiabilitatea acestui SSD este de 1200 TBW, iar tehnologia la care apelează este de tip V-NAND. Viteza de citire pe care o poate atinge acest SSD pentru PC (desktop) este de 3500 MB pe secundă. Viteza de scriere se ridică și ea la 3300 MB pe secundă. Cifrele sunt impresionante și transformă 970 EVO Plus într-un SSD pentru PC (desktop) cu 53% mai rapid decât modelul anterior. 

Deși vine și la capacități extrem de ridicate, acest SSD pentru PC (desktop) are o dimensiune admirabil de redusă. Form factorul său este de tip M.2 (2280). Dimensiunile sunt de 80.15 x 22.15 x 2.38 mm, iar greutatea nu depășește 8 grame. Memoria este de tip MLC (Multi-Level Cell), iar acest SSD are o interfață de tip PCIe. El este ajutat și de un controler placat cu nichel, dar și de o placă de dispersie a căldurii. Vitezele generate de un SSD pentru PC (desktop) cu interfață PCIe pot provoca o supraîncălzire a unității de stocare. Prin intermediul acestui controller, căldura este imediat redusă. Acest lucru asigură o fiabilitate excelentă acestui SSD.

Poți achiziționa produsul în variantele de 250GB, 500GB, 1TB și 2TB. Cea mai mică variantă costă aproximativ 350 de lei, în timp ce cea mai mare ajunge la peste 2000 de lei. Din punct de vedere al raportului calitate / preț, acest SSD este unul de-a dreptul fantastic și merită cu prisosință atenția ta. 

Locul 2 – SSD Adata XPG SX8200 Pro, M.2-2280

Compania chinezească Adata este una dintre cele mai performante de pe piață, mai ales dacă ne raportăm și la longevitatea sa. Deși a apărut în urmă cu doar 19 ani, Adata este un remarcabil producător de unități de stocare a datelor. Și chinezii nu au dezamăgit nici când au avut de produs un SSD de cea mai bună calitate. 

Varianda de SSD Adata XPG SX8200 Pro este o alternativă excelentă, fiind cel mai rapid SSD produs de Adata până acum. Form factorul PCIe M.2 de 2280 asigură niște dimensiuni excelente de 22 x 80 x 3.5 mm. Greutatea unui astfel de SSD pentru PC (desktop) este de doar 8 grame.

Din punct de vedere al performanțelor, producătorul recomandă acest SSD inclusiv pentru gaming. Interfața PCIe permite atingerea unor viteze fantastice. Rata de transfer la citire este de 3350 MB/s, în vreme ce rata de transfer la scriere ajunge și ea la 2800 MB/s. Memoria este de tip TLC (Triple-Level Cell), iar acest SSD pentru PC (desktop) dispune și de un controller SMI. Acesta îl ajută să nu se supraîncălzească și să fie rezistent pe termen lung. 

Din punct de vedere al raportului calitate / preț, trebuie menționate și capacitățile acestui model de SSD pentru PC (desktop). Capacitatea sa minimă este de 256GB, dar există și variantele de 512GB, 1TB și 2TB. Cea mai mică opțiune costă în jur de 250 de lei, în vreme ce varianta cea mai scumpă ajunge la aproape 1300 de lei. 

Locul 3 – SSD Samsung 860 Evo

Sunt coreenii de la Samsung mai oferă o alternativă excelentă în materie de SSD pentru PC  (desktop). Este vorba despre produsele din gama 860 Evo. Această gamă nu este la fel de nouă precum Samsung 970 Evo Plus. Dar aduce niște opțiuni de o calitate excelentă, la prețuri foarte bune. 

Spre deosebire de 970 Evo și 970 Evo Plus care au apelat la interfața PCIe, acest SSD pentru PC (desktop) este unul bazat pe interfața SATA III. Ceva mai lentă și mai veche decât PCIe, aceasta este totuși foarte eficientă. Un SSD de acest tip este extrem de sigur și de util celor care folosesc computerul pentru a lucra. El va asigura o viteză fantastică pentru programare, de exemplu. 

Din punct de vedere al vitezelor, un SSD pentru PC (desktop) din gama 860 Evo va atinge la citire o rată de transfer de 550 MB/s. La scriere, rata de transfer este de 520 MB/s. În ceea ce privește form factorul, acest SSD are un form factor de 2.5 inch, excelent pentru un PC. Dimensiunile sale sunt de 100 x 69.85 x 6.8 mm, iar greutatea nu trece de 51 grame. 

Atunci când au creat acest tip de SSD pentru PC (desktop), cei de la Samsung au vrut să ofere o alternativă eficientă și pentru Linux. Astfel, ei au apelat la prioritizarea comenzilor trim, ceea ce a îmbunătățit compatibilitatea cu Linux. În acest fel, 860 Evo a devenit o variantă foarte bună și de SSD compatibilă cu Linux. Produsul oferit de Samsung vine inclusiv cu un software dedicat. Este vorba despre Samsung Magician, creat pentru a controla mai ușor SSD-ul. Acesta poate monitoriza temperatura și poate actualiza firmware-ul SSD-ului. 

În ceea ce privește capacitatea sa, Samsung 860 Evo poate fi cumpărat în variantele de 250GB, 500GB, 1TB, 2TB și chiar 4TB. Varianta de bază costă în jur de 200 de lei, în timp ce cea mai mare ajunge la aproape 3000 de lei. Varianta 860 Evo reprezintă o alternativă mai accesibilă la SSD-urile Samsung de ultimă generație. Ea este foarte potrivită pentru utilizatorii PC obișnuiți, fiind rapidă și sigură. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *