Categorii
Ghid SSD Extern SSD pentru Laptop SSD pentru PC (desktop)

Cum să alegi cel mai bun SSD (Solid State Drive)?

Dacă deții un computer desktop sau un laptop, cu siguranță știi că are în componență și o unitate de stocare. Iar această unitate de stocare poate influența modul în care sistemul tău funcționează. Ultimii ani indică o tendință clară a producătorilor de a face tranziția de la HDD la SSD. Un SSD bun este unul care îți asigură rapiditate în mișcări și o capacitate mare de stocare. Poți folosi multe criterii pentru a găsi un SSD bun. 

SSD-urile înlocuiesc tot mai mult HDD-urile în preferințele marilor producători de laptopuri și desktopuri. Explicațiile nu sunt deloc puține, iar avantajele aduse de un SSD bun utilizatorului sunt și ele cât se poate de clare. Însă trecerea de la HDD la SSD poate fi și destul de costisitoare. Cu puțină atenție, însă, poți identifica cea mai bună soluție de Solid State Drive. 

Pentru a putea face o alegere inspirată, este necesar să cunoști foarte bine noțiunea de SSD. Ce înseamnă Solid State Drive, cum a apărut, de ce crește în popularitate, ce îți oferă și câte tipuri de SSD există. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare ca să poți alege un SSD bun. Prin intermediul acestui articol, te vom ajuta să ai o idee clară cu privire la ce înseamnă Solid State Drive. Dar și cum poți alege cel mai bun SSD pentru nevoile tale. 

Istoricul SSD și cât a durat până la apariția unui SSD bun

SSD sau Solid State Drive este un model nou de unitate de stocare, folosită de producătorii de computere și laptopuri. În același timp, poate fi și o unitate de stocare externă, pe care o poți utiliza asemeni unui HDD portabil sau unui stick USB. Componența unui SSD este bazată pe unități de memorie de tip flash. Acestea asigură o viteză foarte mare și o experiență mult îmbunătățită pentru utilizatorul de desktop sau laptop. 

SSD bun - Cum să alegi cel mai bun SSD (Solid State Drive)?

Primele modele de SSD au apărut în anii 50, însă tehnologia nu permitea ca aceste variante să poată fi cu adevărat fructificate. De abia în anii 70 și 80 au reușit experții să le utilizeze pe computere ultra-performante pentru acea vreme. Însă capacitatea de stocare era foarte mică, undeva la maximum 20MB. În același timp, prețul unui SSD bun era de ordinul sutelor de mii de dolari. Drept urmare, ideea a fost abandonată pentru uzul la scară largă, iar singurii care apelau la SSD-uri erau oamenii din domeniul militar și aerospațial.

Lucrurile au început să se schimbe în anii 90, atunci când inovațiile din domeniul hardware au determinat prețurile SSD-urilor să scadă. Dar rămâneau destul de grave problemele referitoare la durata de viață și dimensiuni. Chiar și un SSD bun rezista cel mult 10 ani. Totul s-a schimbat spre finalul anilor 2000, atunci când investițiile coloșilor precum Dell, Intel sau Samsung în cercetare și dezvoltare au dat roade. SSD-urile au devenit mult mai accesibile ca preț, dar și mai rezistente. Așa au început să crească în popularitate. 

Care este diferența dintre un SSD și un HDD

Până să se ajungă la utilizarea SSD-urilor, unitățile de stocare folosite erau cele de tip HDD. Adică Hard Disk Drive. Mult mai greoaie și mai lente, HDD-urile au pierdut destul de rapid teren în fața unor variante mai convenabile. SSD-ul folosește, în locul pieselor mecanice, chipuri de memorie flash de tip NAND. Acestea seamănă, din punct de vedere al structurii și am aspectului, cu cele ale plăcuțelor de memorie RAM. Diferența dintre memoria RAM și un SSD este că SSD-ul este nevolatil. Adică nu își pierde conținutul atunci când este deconectat de la electricitate. Fiecare bloc de celule flash poate stoca între 256 KB și 4MB de date. 

Avantajul unui SSD este că adresa fiecărui astfel de bloc de celule este deținută de controller, care poate accesa instantaneu informațiile stocate într-un anumit bloc. Astfel că timpul de acces al datelor este de ordinul nanosecundelor. În schimb, la HDD, procesul durează mult mai mult. De pildă, un computer cu HDD se deschide, în medie, cu 10 secunde mai lent decât unul cu SSD. Poate părea puțin, dar în cazul proceselor complexe, precum rulatul jocurilor video sau editarea clipurilor video, diferența se simte semnificativ. 

Tot la capitolul plusuri ale SSD-ului, pe lângă dimensiuni și rapiditate, se poate menționa și rezistența la șocuri. HDD-urile sunt piese compuse din multe elemente mecanice. Platanele discului, capetele de citire și scriere, motorul de antrenare, cablurile de conectare etc. sunt componente separate. Oricât de ermetic ar fi ele asamblate, expunerea la șocuri mecanice se poate dovedi a fi o amenințare foarte mare. Un HDD care cade și de la o înălțime mică poate pierde instantaneu toate datele stocate pe el. Acest pericol este foarte mare mai ales în cazul unităților HDD portabile. În schimb, structura SSD-ului scutește un SSD bun de componente mecanice. El devine, astfel, mult mai rezistent. 

Singurul minus al unui SSD, față de un HDD este reprezentat de prețul ceva mai ridicat. Însă există tot mai multe variante pe piață care implică un cost mic și oferă o calitate foarte bună. Așadar, poți găsi SSD bun și fără să cheltuiești sume exorbitante. Dar despre asta  vei afla mai multe în cele ce urmează. 

Ce înseamnă interfața unui SSD bun

Atunci când cauți un SSD bun, cu certitudine te vei lovi de tot felul de acronime și noțiuni. Dacă nu ești un bun cunoscător al domeniului tehnic, cu certitudine aceste denumiri te vor prinde pe nepregătite. Dacă observi noțiuni precum SATA, PCIe, mSATA sau NVMe pe site-urile producătorilor, s-ar putea să ai nevoie de unele lămuriri. În general, SSD-urile se clasifică în funcție de interfață.

Iată principalele tipuri de interfață existente pe piață în prezent: 

  • SSD cu interfață PCIe – PCIe (PCI Express) este o interfață specifică mai degrabă plăcilor video sau celor de rețea. Acest tip de conector garantează o viteză foarte mare. Viteza de transfer a datelor de pe un SSD bun PCIe ajunge și la 4000 MB pe secundă. Pe același palier cu PCIe se situează și interfața NVMe (Nonvolatile Express standard), utilizată de laptopurile Apple, de exemplu. 
  • SSD cu interfață mSATA sau SATA 3 – Serial Advanced Technology Attachment, adică SATA, este un tip de interfață mai veche decât PCIe. SATA a fost concepută la începutul anilor 2000 special pentru unitățile de stocare. Ea garantează viteze de transfer de până la 600 MB pe secundă, însă treptat este înlocuită de PCIe și NVMe, mai rapide. 

Ce capacitate poate avea un SSD și cum te ajută în uzul cotidian

La fel ca HDD-ul, și un SSD bun poate ajunge până la o capacitate de 16TB. Desigur, este vorba doar despre o singură placă de SSD. O unitate centrală a unui desktop sau chiar și un laptop oferă șansa atașării mai multor unități de stocare SSD. Dar dacă ne referim la capacitatea de stocare, trebuie să știi că la nivel comercial, aceasta variază între 32GB și 7TB. Tot ce depășește 7TB este considerat a fi pentru uz la nivel business. Aceste unități de memorie foarte generoase din punct de vedere al capacității sunt utilizate mai ales de serverele foarte mari. 

Capacitatea și tipul interfeței sunt aspectele care influențează cel mai mult prețul. Dacă din punctul de vedere al capacității explicația este evidentă. Un SSD bun te va ajuta să păstrezi cu atât mai multe date cu cât capacitatea sa de stocare va fi mai mare. Producătorii de laptopuri și calculatoare au inclus în configurațiile de bază SSD-uri de minim 256 GB. De pildă, compania Apple a lansat în 2020 noi modele de MacBook, iar capacitatea minimă de stocare a acestora este de 256 GB. 

Evident, americanii apelează la un SSD bun și au renunțat la HDD-uri. Până la apariția modelelor din 2020, Apple folosea pentru modelele de bază SSD bun cu o capacitate de doar 128 GB. Pe măsură ce progresul tehnologic avansează, sistemele de operare devin mai complexe și mai mari în dimensiuni. Este și cazul aplicațiilor. De asemenea, clipurile video cresc în calitate și ocupă tot mai mult spațiu. Astfel, este necesar să ai o capacitate de stocare cât mai generoasă. Un SSD bun îți va oferi suficient de mulți GB în acest sens. 

Interfața unui SSD bun trebuie înțeleasă mai în profunzime. Impactul acesteia se simte la nivelul viteze de citire sau de scriere. Altfel spus, de interfață depinde viteza cu care se va mișca laptopul sau desktopul tău. Un SSD bun îți va face laptopul să se deschidă mult mai repede. De asemenea, un SSD bun te va ajuta să rulezi jocuri fără lag. Cele mai de bază modele de SSD bun, de tip SATA, garantează o viteză de 500 MB.

Aceasta este mult mai rapidă decât cea a HDD-urilor obișnuite. În timp, se traduce prin diferențe majore. Un experiment al americanilor a presupus înlocuirea unui HDD vechi de șase ani cu un SSD bun, de tip SATA. Computerul în cauză s-a deschis după doar 17 secunde odată finalizată înlocuirea. Înainte, timpul necesar era de 79 de secunde. Așadar, un SSD bun poate face o diferență de chiar 62 de secunde doar la bootare! 

De asemenea, în timpul gamingului, procesul de încărcare pe parcursul experimentului a durat în jocul GTA V doar 25 de secunde după montarea acestui SSD bun. Cu HDD-ul vechi, procesul ocupa 133 de secunde! Așadar, un SSD bun va face o diferență foarte mare față de un HDD în cele mai de bază procese pe care le poți derula pe un PC sau laptop. Trebuie să alegi unul cu o capacitate de stocare potrivită nevoilor tale și cu o viteză cât mai generoasă. Dar nu uita că fiecare plus la aceste capitole va aduce un plus și în privința prețurilor. 

Cum să alegi un SSD bun în funcție de destinație și obiceiuri

Alegerea unui SSD bun trebuie făcută și în funcție de modul în care îl vei utiliza. Nu în orice caz se justifică investiția unor sume foarte mari într-un SSD extrem de performant. Un SSD bun pentru tine nu este neapărat un SSD cu un anumit tip de interfață sau cu o capacitate de stocare astronomică. Trebuie să găsești un SSD bun pentru ceea ce faci, dar și un SSD bun în privința rentabilității. 

Trebuie să știi că, dacă vrei să faci un upgrade cu un SSD bun la nivelul computerului personal, este necesar să știi ce SSD bun este compatibil cu unitatea respectivă. Nu orice SSD bun se potrivește pentru orice computer sau laptop. De exemplu, în cazul laptopurilor, sunt foarte comune interfețele NVMe și SATA. Mult mai rare sunt cele de tip PCie.

Totul depinde și de dimensiuni, dar este necesar să verifici particularitățile plăcii de bază pentru a putea alege un SSD bun. Un SSD bun PCie este compatibil, de cele mai multe ori, cu unitățile de tip desktop. Așadar, pentru a putea alege un SSD bun, informează-te mai întâi cu privire la specificul plăcii de bază. În funcție de asta vei putea alege un SSD bun cu interfața potrivită. 

Referitor la obiceiurile pe care le ai, această noțiune se referă la modul în care vrei să utilizezi un SSD bun. Iată câteva zone în care un SSD bun ți-ar putea fi de folos și de ce este bine să alegi un SSD bun în aceste situații.

  • Gaming – dacă ești pasionat de gaming, trebuie să știi că jocurile video solicită foarte multe resurse. Pe lângă o placă video bună și un procesor de calitate, contează foarte mult și tipul unității de stocare. Jocurile lansate în ultimii ani au ajuns la un nivel extrem de ridicat. Ele ocupă mult spațiu și încarcă o unitate de stocare cu fișiere nenumărate. Texturile, hărțile, caracterele, nivelele jocului și multe altele sunt elemente ce ocupă spațiu. Așadar, capacitatea unui SSD bun contează. Dar numai capacitatea nu face o diferență. Viteza este cea care îți va duce experiența de gaming la un nou nivel. Un SSD bun va permite motorului jocului să găsească imediat fișierele necesare și să reducă la minimum timpul de încărcare. Așa cum ai putut observa și din exemplul cu jocul GTA V. De la 133 de secunde de așteptare, s-a ajuns la doar 25 de secunde! Aceasta este diferența pe care o poate face un SSD bun. Așadar, dacă te interesează gaming-ul, trebuie să alegi un SSD bun în funcție de capacitatea de stocare și de viteză.
  • Editare video – la fel ca în cazul jocurilor video, și fișierele video sunt extrem de complexe. Mari ca dimensiuni și pline de date ce trebuie analizate rapid, editarea lor poate presupune un uz foarte ridicat de resurse. Tocmai de aceea, Youtuberii profesioniști își prezintă deseori în fața fanilor instrumentele folosite în editare. Iar laptopurile sau computerele utilizate excelează din punct de vedere al unității de stocare. Procesul de editare video presupune nevoia unei viteze excelente, iar un SSD bun poate garanta această viteză. Atât la citirea datelor inițiale, cât și la scrierea celor pe care vrei să le obții după editare. La fel ca în cazul gamingului, criteriile pentru alegerea unui SSD bun pentru editare video sunt viteza și capacitatea de stocare. Însă în acest caz, capacitatea de stocare este pe plan secund. Viteza este cea care face cu adevărat diferența. Foarte rar ai nevoie de mai mult de 256MB pentru a putea edita video-uri pe un laptop sau PC. Mai ales că le poți șterge odată ce le-ai încărcat pe cloud. 
SSD bun - Cum să alegi cel mai bun SSD (Solid State Drive)?
  • Business – dacă ai o afacere care presupune să lucrezi cu multe date, un SSD bun este esențial. Chiar dacă este o afacere mică, atât timp cât volumul datelor este mare, vei avea nevoie de un SSD cu o capacitate de stocare cât mai generoasă și o viteză cât mai rapidă. Este cazul, de pildă, celor care au afaceri în domeniul programării sau al analizei de date. Dar chiar și ca programator în regim de freelancing, trebuie să știi că un SSD bun este foarte important. Pe lângă timpul scurt de acces la date pe care ți-l oferă, un SSD bun îți asigură și o mobilitate excelentă. Asta pentru că un laptop care folosește SSD este mai ușor. Îl poți transporta cu lejeritate oriunde. De asemenea, bateria unui laptop cu SSD bun se consumă mai greu decât cea a unui laptop cu HDD. Din punct de vedere al utilizării cu scop de business, un SSD bun trebuie ales în așa fel încât să garanteze o viteză cât mai bună și un consum de resurse cât mai mic. 

SSD sub 100 de lei

Dacă vrei să mergi pe varianta unui SSD sub 100 de lei, trebuie să te aștepți la capacități de sub 256 GB. Cel mai adesea, aceste modele de SSD au o capacitate de maxim 128 GB și nu sunt produse de branduri foarte cunoscute.

SSD între 100 și 500 de lei

Aceste variante de SSD sunt cele mai comune pe piață. Ele sunt de nivel mediu și ajung la capacități de până la 2TB. Din punct de vedere al conectivității, ele pot fi și SATA și PCIe, dar și USB. Cele prin USB sunt portabile. De regulă, acest interval de preț nu este specific SSD-urilor PCIe extrem de performante.

SSD peste 500 de lei

Atunci când mergi cu bugetul mai sus de 500 de lei, vei găsi variante de SSD dintre cele mai bune. Desigur, peste 500 de lei înseamnă și 501 lei, dar și 7500 de lei. Diferențele pot fi foarte mari la capitolul interfață, capacitate și viteză. Cert este că la peste 500 de lei vei găsi SSD-uri foarte bune, potrivite oricărui tip de utilizator.

Concluzii

Așadar, pentru a alege un SSD bun trebuie să ții cont de specificațiile acestui tip de unitate de stocare. Un SSD este caracterizat de interfața sa, de capacitatea de stocare și de viteza pe care ți-o oferă. Trebuie să optezi pentru acea variantă potrivită modului în care utilizezi computerul sau laptopul în viața de zi cu zi. Nu are sens să plătești o sumă mare de bani pentru un SSD cu o capacitate uriașă de stocare, dacă folosești laptopul doar pentru browsing și streaming. Însă ai toate motivele să faci tranziția de la HDD la un SSD bun chiar și în această situație. Dacă iei în calcul informațiile și reperele prezentate în acest material, vei putea alege un SSD bun. Acesta va fi compatibil cu desktopul sau laptopul tău și potrivit nevoilor și obiceiurilor tale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *