Categorii
Ghid SSD pentru PC (desktop)

Cum să alegi un SSD pentru PC (desktop)

Cu siguranță ești la curent cu faptul că tot mai mulți producători de computere și laptopuri aleg să facă tranziția de la HDD la SSD. Unitate de stocare mult mai rapidă și mai eficientă, SSD-ul a căpătat tot mai multă amploare în ultimii 10 ani. La început, un SSD pentru PC venea cu prețuri foarte mari. Acest lucru în transforma într-o componentă greu accesibilă utilizatorilor de rând.

Vremurile au evoluat, însă, iar în prezent vânzările SSD-urilor au crescut semnificativ și orice utilizator își poate permite o astfel de unitate de stocare. Există SSD pentru PC de orice fel, dar și SSD-uri externe, portabile. Un SSD pentru PC de calitate, îți va transporta experiența de utilizare la un nivel cu totul nou. Dacă alegi să faci tranziția de la HDD la SSD, vei avea parte de un PC care se va deschide mai rapid. Per ansamblu, computerul va funcționa mult mai repede.

Indiferent că ești pasionat de gaming, editare video sau că folosești computerul pentru a munci, un SSD pentru PC te va ajuta. Cu un SSD pentru PC eficient, vei putea să beneficiezi de o viteză mai mare și de o experiență de utilizare la standarde mai ridicate. Iată de ce să ții cont pentru a alege un SSD pentru PC potrivit. 

Atenție la placa de bază când alegi un SSD pentru PC

Un SSD pentru PC are, printre specificații, esențialul detaliu legat de interfață. Interfața poate fi SATA, PCIe, mSATA sau de alte feluri. Avantajul unui SSD pentru PC este că are șanse mai bune decât unul pentru laptop să fie cu interfață PCIe. Acest tip de interfață garantează viteze foarte mari. Dezavantajul ei este că determină o temperatură destul de ridicată la nivelul SSD-ului. Acesta are nevoie de coolere pentru a fi protejat de încingere. În cazul PC-ului, există destul spațiu în unitatea centrală pentru coolere. Dacă ai un laptop, însă, s-ar putea să fii destul de restricționat.

SSD pentru PC - Cum alegi un SSD bun pentru PC

Așadar, un SSD poate fi și de tip PCIe, fără niciun fel de problemă. Și dacă tot ai această posiblitate, trebuie să știi că un SSD pentru PC de tip PCIe își va garanta viteze de scriere și de citire uriașe, de până la mai bine de 4000 MB/s. Și versiunile SATA, în special cele de tip SATA 3, pot atinge viteze foarte bune. Ele reprezintă, totuși, alternative ceva mai vechi și mai puțin performante. Însă sunt în continuare foarte bine vândute și recomandate pentru fiabilitatea lor. 

Trebuie să ții cont de faptul că alegerea unui SSD depinde și de modelul de placă de bază de care dispune sistemul tău. Nu orice SSD este compatibil cu placa ta de bază. Trebuie să verifici ce tip de interfețe acceptă aceasta și să te orientezi către acea zonă.

Alege în funcție de ce ocupații ai

Un SSD trebuie ales mai ales în funcție de destinația pe care o va avea. După ce ai clarificat ce tip de SSD este compatibil cu placa de bază a PC-ului tău, trebuie să te gândești și la ce îl vei folosi. Dacă vei cumpăra un SSD pentru gaming, trebuie să te gândești în primul rând la viteza de citire. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât jocul se va încărca mai rapid. 

Dacă alegi să cumperi un SSD cu scopul de a stoca pe el cantități mari de informație, trebuie să alegi un SSD cu o capacitate cât mai generoasă. Există inclusvi variante ce ajung la 7TB, dar cele mai mici pornesc de la câteva zeci de GB. Acestea sunt utile celor care vor să păstreze în PC fotografii, filme de mari dimensiuni sau orice alt tip de date. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *