Categorii
Ghid SSD pentru Laptop

Cum să alegi un SSD pentru laptop

SSD-ul este un tip de unitate de stocare tot mai popular în rândul utilizatorilor de pretutindeni. Atât utilizatorii obișnuiți, cât și producătorii de computere fac în ultimii ani tranziția de la HDD la SSD. Nu orice SSD este, însă, potrivit oricărui computer. Un SSD pentru laptop trebuie ales în funcție de diferite criterii.

Trebuie să știi că SSD-ul este o unitate de stocare care a devenit foarte populară grație vitezei pe care o asigură. Spre deosebire de un laptop cu HDD, unul cu SSD se va deschide mult mai repede. De asemenea, jocurile se încarcă mai rapid, procesele se blochează mult mai rar, iar bateria rezistă mai mult. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le oferă un SSD.

Însă nu orice SSD este unul pe care să îl poți achiziționa. Specificațiile unui SSD pot determina compatibilitatea acestuia cu laptopul tău. Nu ai vrea să cumperi un SSD pentru laptop pe care să nu îl poți monta pe laptopul tău. De asemenea, nu ai vrea să ai un SSD pentru laptop care să se încingă la utilizare. Prin acest material, vei descoperi care sunt specificațiile pe care trebuie să le urmărești pentru a alege un SSD pentru laptop potrivit. 

Ce form factor poate avea un SSD pentru laptop

Formatul unui SSD este foarte important. Asta deoarece form factorul se referă la dimensiunile pe care le are o placă de SSD. Un SSD pentru laptop trebuie să fie de dimensiuni mici, în general. Tocmai de aceea odată cu trecerea către SSD s-a facilitat și apariția ultrabookurilor și a laptopurilor tot mai subțiri. Dar nu există un form factor standard pentru un SSD pentru laptop.

Producătorii optează pentru variantele compatibile cu ideile lor despre design. De exemplu, unele laptopuri permit utilizarea unui form factor de 2,5 inch. Acestea sunt modele ceva mai vechi, însă există și variante apărute în ultimii ani care încă apelează la acest form factor. În schimb, cele mai moderne ultrabookuri au trecut la form factorul M.2, de dimensiuni mai mici. Înainte de a alege un SSD, trebuie să te asiguri că form factorul este compatibil cu cel impus de laptopul tău. 

Lipsa încălzirii excesive este un criteriu esențial

Un alt aspect la care trebuie să fii foarte atent atunci când alegi un SSD pentru laptop este modul în care acesta se încălzește. De altfel, criteriul temperaturii este cel mai important pe care trebuie să îl urmărești. Încălzirea excesivă a unui SSD este un subiect sensibil deoarece nu poți compensa acest aspect la fel ca în cazul unui desktop. Dacă ai un desktop cu SSD care se încinge, poți utiliza radiatoare suplimentare. Acestea vor răci SSD-ul și nu vor exista probleme prea mari.

În schimb, dimensiunile reduse ale carcasei unui laptop nu îți vor permite să apelezi la astfel de soluții. Tocmai de aceea, un SSD de tip PCIe ar putea fi problematic, pentru că generează o temperatură foarte mare. Poți opta pentru variante de SSD pentru laptop SATA sau mSATA. De asemenea, varianta NVMe este foarte utilizată. La ea a apelat chiar și Apple pentru noile modele de MacBook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *