Categorii
Ghid

Form factor – Principalele tipuri de SSD în funcție de format

Ultimii ani au adus o creștere tot mai mare în popularitate a SSD-urilor. Tot mai puține laptopuri și desktopuri de calitate apar pe piață fără să aibă în componență SSD. Caracterizat de elemente precum interfața sau form factor, SSD-ul reprezintă un dispozitiv de stocare a datelor. Prin intermediul acestui material, vei afla tot ce trebuie să știi despre principalele tipuri de SSD în funcție de format.

Formatul, sau form factor, se referă la forma și dimensiunile unui SSD. De altfel, acest concept nu este specific doar SSD-urilor. În acest material, vom analiza ce înseamnă form factor, ce definește form factorul unui SSD și câte tipuri de form factor există. De asemenea, ți le vom prezenta pe îndelete pe cele mai importante trei: SSD M.2 SATA, SSD M.2 PCIe și SSD 2.5 inch. 

Înainte de toate, te vom ajuta să înțelegi mai bine și ce este acela un SSD. Dar și de ce form factor este un criteriu important atunci când alegi un SSD pentru configurația ta. Fie că ai laptop sau desktop, cu siguranță ai vrea să știi ce să alegi dintre SSD M.2 SATA, SSD M.2 PCIe și SSD 2.5 inch. 

Ce este un SSD și de ce au ajuns SSD-urile atât de căutate

SSD sau Solid State Drives este un dispozitiv de stocare a datelor. Practic, prin SSD înțelegem o alternativă mai modernă la HDD. HDD reprezintă celebrul Hard Disk Drive, omniprezent la laptopurile și desktopurile fabricate până în urmă cu doar câțiva ani. Pe HDD pot fi stocate informații, fotografii, videoclipuri, filme, jocuri video sau orice alt tip de date. Doar că un HDD are dezavantajul de a fi destul de vulnerabil la șocuri mecanice și de a avea o viteză redusă de scriere și citire. Timpul de răspuns al unui HDD poate îngreuna experiența de utilizare a unui desktop sau laptop. Așa că marile companii din industrie au decis să facă trecerea la o tehnologie mai avansată. 

Și astfel s-au orientat către SSD-uri. Tehnologie apărută încă din anii 50, SSD-urile au fost dificil de utilizat la scară largă. Erau dificil de fabricat și scumpe, astfel că a fost aproape imposibil pentru producători să le integreze în dispozitivele de pe piață. Până către sfârșitul anilor 2000, atunci când marile companii au dezvoltat diverse interfețe și formate care să permită utilizarea SSD-ului. Această versiune de unitate de stocare este una care garantează o viteză mult mai mare și o siguranță sporită pentru utilizator. SSD-ul poate face un computer să se deschidă cu până la 10 secunde mai repede față de unul care utilizează HDD. Tot prin intermediul SSD-ului, se pot transfera date la viteze foarte mari, de până la 3000 MB/s. în funcție de interfață.

Form factor - Principalele tipuri de SSD în funcție de format

Un alt avantaj pe care SSD-ul în are în fața HDD-ului este reprezentat de modul în care este fabricat. Un SSD nu are în componență elemente mecanice. El seamănă foarte mult cu o plăcuță de memorie RAM, având în componență doar câteva chip-uri de memorie flash. Acestea sunt asemănătoare cu cele ale stick-urilor USB. În schimb, HDD-ul are în componență multe elemente mecanice, care îl transformă într-o componentă foarte vulnerabilă la șocuri. De asemenea, o plăcuță de SSD cântărește mai puțin și este mult mai rezistentă la șocurile mecanice. 

Ce înseamnă form factor și câte tipuri există

Termenul de form factor este utilizat în industria computerelor pentru a descrie dimensiunile și formele componentelor. Au form factor plăcile de bază, sursele de electricitate, plăcuțele de memorie și multe altele. Inițial, hard disk-urile utilizau plăcuțe magnetice cu un diametru de până la 8 inch. Acestea dădeau lățimea piesei. Înălțimea era și ea mare și era influențată de numărul de plăcuțe utilizate. Acestea puteau fi chiar și în număr de 14. Se contura, în acest mod, un hard disk destul de voluminos. Pe parcursul anilor, însă, dimensiunile HDD-urilor au scăzut tot mai mult. Mai întâi au apărut versiunile de 5 inch, apoi s-a trecut la 3.5 inch în cazul computerelor. Laptopurile, în schimb, au HDD-uri de 2.5 inch sau chiar de 1.8 inch. 

Referitor la SSD-uri, atunci când acestea au început să înlocuiască HDD-urile, au trebuit să se adapteze inițial standardelor impuse de predecesoare. Așa că dimensiunile lor nu au putut fi diminuate instantaneu. Au existat multe SSD-uri cu format identic cu al unor HDD-uri, de până la 2.5 inch. Există două caracteristici definitorii ale unui SSD care au influență atunci când vine vorba despre form factor. Este vorba despre chipul de memorie flash și interfața de conectare. 

Form factor - Principalele tipuri de SSD în funcție de format

Chipul de memorie flash este cea mai mare componentă și, în funcție de numărul de chipuri utilizate, dimensiunile variază și ele. Există un Consiliu Internațional al Device-urilor Electronice (JEDEC), care a definit standardele pentru form factor în cazul SSD. JEDEC a stabilit dimensiunile standard de 54mm x 39mm pentru SSD-urile de cu interfață SATA. Acestea au putut, astfel, să folosească același connector precum HDD-urile de 2.5 inch. Ocupând și mai puțin spațiu decât HDD-urile obișnuite, aceste SSD-uri au facilitat tranziția către noul model de dispozitive de stocare a datelor. Revenind la numărul chipurilor de memorie, acesta este variabil. Astfel că, în funcție de cât de multe chipuri folosește un SSD, forma sa poate diferi. 

O altă parte importantă și chiar definitorie, atunci când vine vorba despre form factor, este interfața SSD-ului. Mai exact, conectorul pe care acesta îl utilizează pentru a intra în contact cu placa de bază a computerului. Inițial, SSD-urile foloseau conectori standard SATA. Cum dimensiunile plăcuțelor SSD au scăzut în timp, acestea au ajuns chiar mai mici decât conectorii. Astfel a apărut tendința de diminuare a dimensiunilor conectorilor. SATA a evoluat, au apărut noi variante, dar au fost lansate și alte versiuni de conectori. Diminuarea dimensiunilor capetelor de conectare care intră în sloturile de pe placa de bază a condus la scăderea dimensiunilor generale. Acest lucru a permis și o reducere a costurilor de producție a componentelor. JEDEC a definit un nou standard, de dimensiuni 50.8mm x 29.85mm, pentru SSD-urile de dimensiuni mai mici. Acest nou tip de conexiune a apelat la conector de tip mSATA (mini-SATA). 

Pentru că dimensiunile plăcuțelor continuau să scadă, tehnologia a avansat și mai mult. S-au dezvoltat și interfețele SSD PCIe, iar în 2012 a apărut un nou form factor și mai mic decât mSATA, M.2. Acesta a fost prezentat inițial ca un form factor de tip NGFF (Next Generation Form Factor), dar denumirea s-a schimbat rapid în M.2. Această versiune de form factor permite o mulțime de dimensiuni ale plăcuței. Conectorul este compatibil atât cu plăcile cu interfață SATA, cât și cu cele care apelează la PCIe. Acest form factor de tip M.2. a fost imediat adoptat de marii producători de laptopuri și desktopuri. 

Interfața SSD M.2

Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă interfața M.2, îți vom prezenta mai pe larg acest termen. M.2 reprezintă o specificație a plăcilor de bază și SSD-urilor foarte moderne. Așa cum sugerează și denumirea inițială, de Next Generation Form Factor. Principala caracteristică a acestui tip de interfață este flexibilitatea. Interfața M.2 poate fi utilizată și pentru SSD-uri SATA, și pentru PCIe. 

Conexiunea PCIe, SATA și a SSD-urilor de 2.5 inch a fost făcută posibilă de conectorii M.2, lucru extrem de important pentru producători. Aceasta le-a permis companiilor precum Western Digital, Kingston sau Samsung să lanseze SSD M.2 SATA, dar și SSD M.2 PCIe.

Din punct de vedere al dimensiunilor, există mai multe variante de SSD M.2 SATA și SSD M.2 PCIe. Pentru a recunoaște form factorul, trebuie să te ghidezi după codul din patru cifre prezentat de producători. Primele două definesc lățimea, iar următoarele lungimea. Astfel, putem avea de exemplu un SSD M.2 SATA de tip 2280, ceea ce se traduce printr-o dimensiune de 22 x 80 mm. Cele mai comune variante sunt următoarele:

  • SSD M.2 de tip 2280 (22 x 80 mm)
  • SSD M.2 de tip 2230 (22 x 30 mm)
  • SSD M.2 de tip 2242 (22 x 42 mm)
  • SSD M.2 de tip 2260 (22 x 60 mm)
  • SSD M.2 de tip 22110 (22 x 110 mm)

SSD M.2 SATA – form factor

O primă categorie importantă de SSD-uri care apelează la form factor M.2 sunt cu interfață de tip SATA. Asemănat de multă lume cu forma unei lame de gumă, form factorul M.2 este considerat a fi specific unor SSD-uri mai rapide. Ce-i drept, și mai scumpe decât cele tradiționale de 2.5 inch. Însă capacitatea SSD M.2 SATA de a ocupa mai puțin spațiu le transformă într-o variantă foarte populară mai ales în cazul laptopurilor. 

Pe piață sunt disponibile foarte multe variante de SSD M.2 SATA. Avantajul acestei variante este acela că este compatibilă cu multe plăci de bază. De asmenea, un SSD M.2 SATA implică niște costuri de fabricație destul de mici. Acest lucru permite introducerea pe piață a unor produse accesibile pentru utilizatorii obișnuiți. 

Form factor - Principalele tipuri de SSD în funcție de format

Un SSD M.2 SATA poate avea o capacitate ce variază între 64GB și peste 1TB. Acesta reprezintă un avantaj important. O plăcuță de dimensiuni atât de mici și compatibilă cu majoritatea desktopurilor și laptopurilor, poate garanta un spațiu de stocare uriaș. Cele mai mici variante pornesc de la aproximativ 100 de lei, în vreme ce un SSD M.2 SATA foarte performant și ceva mai scump, ajunge să coste chiar și 1500 de lei.

Un model de SSD M.2 SATA de bază, adică cel mai ieftin, costă 92 de lei și are o capacitate de stocare de 120GB. Rata sa de transfer la citire este de sub 450 MB/s, în vreme ce rata de transfer la scriere ajunge la cel mult 350 MB/s. Interfața utilizată este SATA 3, iar dimensiunile acestui SSD M.2 SATA sunt 100 x 69.85 x 6.8 mm (SSD de tip 70100). Acest SSD M.2 SATA nu poate fi considerat o variantă foarte performantă. 

În schimb, o versiune de nivel mediu care costă undeva la 260 de lei, poate avea o capacitate de 480GB. Aceasta garantează un timp de încărcare foarte scurt și o rată de transfer la citire de 500 MB/s. La scriere, rata de transfer atinge 450 MB/s. Rata de transfer SATA este de 6Gbit/s, specifică acestui tip de interfață. Greutatea acestui SSD M.2 SATA este de doar 5.5 grame, iar dimensiunile sunt de 80 x 22 x 1.3 mm (SSD M.2 de tip 2280). 

În fine, pentru a avea o imagine și mai clară, vom prezenta și caracteristicile unui model de SSD M.2 SATA premium, care costă peste 1500 de lei. Capacitatea unei astfel de componente SSD este de 2TB, iar rata de transfer la citire ajunge la 550 MB/s. La scriere, rata de transfer este de 520 MB/s. Cu o greutate de doar 8 grame, o astfel de plăcuță SSD M.2 SATA are dimensiuni de 80.15 x 22.15 x 2.38 mm (SSD de tip 2280). Dimensiunile, capacitatea și viteza fantastică vor asigura performanțe fantastice atât pe desktopuri, cât și pe laptopuri. 

SSD M.2 PCIe – form factor

Dacă până acum ți-ai putut face o idee cu privire la ce implică un SSD M.2 SATA, urmează să afli totul despre SSD M.2 PCIe. Aceste variante de SSD sunt și mai rapide. Tehnologia PCIe, de altfel, asigură viteze de scriere și de citire foarte ridicate. Atunci când a fost lansată, mai exact în 2002, un progres major pentru hard disk-uri și a garantat viteze foarte mari. Acum, s-a ajuns la versiunea PCIe 5.0. Trebuie menționat că un SSD M.2 PCIe trebuie completat și cu un radiator pentru placa de bază, deoarece se poate încinge. 

Un SSD M.2 PCIe are prețuri ceva mai mari decât un SSD M.2 SATA, însă diferența este justificată. De exemplu. cel mai de bază model disponibil în România costă 120 de lei și are o capacitate de 128GB. Interfața PCIe asigură o rată de transfer la citire de 1800 MB/s și o rată de transfer la scriere de 600 MB/s. Așadar, discutăm deja despre viteze mult mai mari în cazul unui SSD M.2 PCIe. 

Un SSD M.2 PCIe de nivel mediu ajunge să coste între 1000 și 2000 de lei, deoarece prețul pentru aceste variante este mai mare decât în cazul SSD M.2 SATA. Dar și performanțele sunt mai generoase. Un SSD M.2 PCIe care costă 1.500 de lei are o capacitate de 2 TB și vine cu dimensiuni de 80 x 22 x 3.5 mm (SSD M.2 PCIe de tip 2280). Rata de transfer la citire este de până la 3400 MB.s, iar rata de transfer la scriere ajunge la 3000 MB/s. Greutatea acestui SSD M.2 PCIe este de doar 8 grame, în ciuda performanțelor sale fabuloase. 

Iar acesta nu este un SSD dintre cele mai scumpe! Prețul unor astfel de piese ajunge chiar și la 5.000 de lei. Cea mai scumpă variantă de pe piața din România costă 7.400 de lei. Ceea ce determină un preț atât de mare este reprezentat de capacitatea de 8TB, una imensă pentru un SSD accesibil userilor obișnuiți. Rata de transfer la citire este de 3480 MB/s, iar rata de transfer la scriere ajunge la 3000 MB/s în cazul acestui SSD M.2 PCIe. Dimensiunile sunt tot 80 x 20 x 3 (SSD de tip 2280), iar greutatea este ceva mai mare. SSD-ul cântărește 34 de grame, pentru că are mai multe chipuri de memorie flash. 

SSD 2.5 inch – form factor

O categorie foarte importantă de SSD-uri, atunci când te interesează latura referitoare la form factor, este SSD 2.5 inch. Un SSD 2.5 inch este foarte potrivit pentru laptopuri. De altfel, majoritatea producătorilor de laptopuri apelează la SSD 2.5 inch grație dimensiunilor. Standardul, în cazul form factorului SSD 2.5 inch se trage din HDD-urile de aceeași dimensiune lansate în 1988. PrairieTek a fost compania care a venit cu această idee de form factor.

Foarte rapid, SSD 2.5 inch a devenit cel mai popular form factor din lume și a înlocuit componentele de 3.5 inch. S-a întâmplat asta în cazul laptopurilor, dar și în cazul consolelor de gaming. De pildă, Xbox 360 și PlayStation 3 deja foloseau unități de stocare de 2.5 inch. Inclusiv grație acestor dimensiuni reduse de SSD 2.5 inch au apărut și ultrabookurile. 

Din punct de vedere al interfețelor utilizate pentru SSD 2.5 inch, trebuie să știi că aceste dimensiuni sunt compatibile și cu SATA 3 și cu PCIe. Problema cu un SSD 2.5 inch cu interfață PCIe este că are o capacitate de stocare destul de limitată. De asemenea, un SSD 2.5 inch cu interfață PCIe este mai greu de găsit decât unul cu interfață SATA 3. Acestea din urmă sunt mai comune, deoarece interfața SATA 3 este mai des întâlnită la device-urile de dimensiuni reduse. Așadar, prezintă o compatiblitate mai mare cu scopul unui SSD 2.5 inch.

În concluzie, form factorul unui SSD poate influența foarte mult atât prețul, cât și calitatea acestuia. Progresul ultimilor ani ne face să ne îndreptăm către componente tot mai mici și mai rapide. Un SSD 2.5 inch poate fi compatibil cu interfețele SATA 3 și PCIe, dar dimensiunea este mai degrabă specifică interfeței SATA 3. În același timp, foarte calitativ poate fi un SSD M.2 SATA, la un preț bun. În vreme ce un SSD M.2 PCIe va oferi performanțe dintre cele mai ridicate, însă și la prețuri pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *