Categorii
Ghid

De ce este garanția SSD-urilor atât de mare?

Dacă ești posesor de laptop sau computer desktop, cu certitudine știi că fiecare astfel de produs dispune de o unitate de stocare. Aceasta poate fi de tip HDD sau SSD. SSD-urile sunt variante de stocare mult mai moderne. Rapide și extrem de silențioase, unitățile de stocare de tip SSD au o garanție surprinzător de îndelungată. De regulă, producătorii de electronice și electrocasnice nu oferă garanții de bază mai mari de doi ani. Clienții care conștientizează importanța garanției aleg să cumpere garanție extra. Adică o perioadă suplimentară în care produsele lor sunt protejate și pot fi înlocuite, dacă prezintă probleme. 

În cazul SSD-urilor, perioada de garanție aproape standard oferită de producători este de cinci ani. Importanța garanției îndelungate constă în faptul că ea este menită să sublinieze și durabilitatea acestor produse. Pe lângă faptul că te poți simți mai liniștit atunci când știi că beneficiezi de o garanție îndelungată. O garanție este calculată de producători pe baza speranței de viață a unui produs.

De regulă, perioada de garanție acoperă timpul în care producătorii se așteaptă ca produsele să funcționeze fără probleme. Dacă un televizor are garanție doi ani, producătorul anticipează că problemele vor apărea după acest timp. Totuși, de ce au SSD-urile garanție atât de mare și cât de mare este importanța garanției? 

Arhitectura unui SSD și de ce are o garanție așa mare

Importanța garanției mari în cazul SSD-urilor este una importantă. Asta pentru că motivul pentru care durata ei este atât de mare constă într-un mare plus pe care îl au aceste dispozitive. Arhitectura lor este una care le expune la foarte puține probleme pe termen lung. SSD-urile sunt extrem de rezistente, mai ales prin comparație cu HDD-urile, varianta alternativă de pe piață. HDD-urile au în componență un sistem mecanic destul de complicat. Ele sunt formate dintr-un disc și un braț care are în vârf un cap utilizat pentru citire și scriere. Toate acestea sunt conținute de o carcasă. Pentru a funcționa, HDD-ul are nevoie de acțiunea capului de citire la nivelul discului, care se învârte. În schimb, SSD-ul este o componentă formată dintr-o plăcuță simplă de plastic sau metal, pe care sunt montate chipuri de memorie flash. Aceste componente sunt extrem de ermetic legate între ele și nu sunt vulnerabile în fața jocurilor mecanice. Tocmai de aceea, producătorii acordă o garanție de bază de cinci ani SSD-urilor. 

Garanție SSD - De ce este garanția SSD-urilor atât de mare?

Vulnerabilitățile unui SSD

SSD-urile nu prezintă vulnerabilități de ordin mecanic, de aici și perioada de garanție atât de extinsă. Însă ele pot fi defectate din cauza modului în care sunt utilizate pentru a stoca informații și date. Conform estimărilor, durata medie de viață a unui SSD este de aproximativ 10 ani. Aceasta variază, însă, și în funcție de modul de utilizare. Fiecare dispozitiv SSD dispune de un număr limitat de cicluri de scriere a informației. Pe măsură ce trec anii și pe măsură ce uzura se acumulează, SSD-ul este afectat. La un moment dat, el cedează. Importanța garanției de cinci ani constă în faptul că ai siguranța că în acest timp, producătorul îți va acoperi orice eventuală problemă. Asta pentru că în lipsa șocurilor mecanice, SSD-ul se poate defecta doar din motive ce nu depind neapărat de tine. În concluzie, SSD-urile au garanții atât de mari pentru că sunt foarte greu de „ucis”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *