Categorii
Ghid

Principalele tipuri de SSD în funcție de interfață

SSD-ul reprezintă alternativa momentului atunci când vine vorba despre unități de stocare. Tehnologie veche, dar în același timp modernă. SSD-ul a devenit cea mai stabilă și rapidă variantă de unitate de stocare. Producătorii de laptopuri și desktopuri renunță, treptat, la HDD și trec pe SSD. Metodele de clasificare ale SSD-urilor nu sunt deloc puține, iar printre criterii se numără și interfața SSD. Cele mai populare sunt SSD SATA 3, SSD PCIe și SSD USB.

Prin intermediul acestui material, ne propunem să te ajutăm să înțelegi mai bine conceptul de SSD. Vei afla ce definește SSD-ul, care este diferența dintre HDD și SSD, dar și care sunt cei mai tari producători de SSD-uri. De asemenea, vei descoperi istoricul SSD-ului și care sunt principalele tipuri de interfețe pe care le poate avea un SSD. Îți vom vorbi despre SSD SATA 3, SSD PCIe și SSD USB. 

Interfața SSD

Ce înseamnă SSD

SSD-ul este o componentă a unui laptop sau desktop care îndeplinește același rol precum un hard disk. Altfel spus, prin intermediul SSD-ului ai la dispoziție un spațiu de o anumită dimensiune pe care poți stoca informații și date. Pe SSD poți stoca filme, poze, jocuri video sau documente. În același timp, ai și posibilitatea de a instala pe un SSD sistemul de operare necesar device-ului tău. Fie că este vorba despre Windows, Mac OS sau Linux, toate rulează și pe SSD la fel ca pe un hard disk. Așadar, la fel ca hard disk-ul, SSD-ul este o unitate de stocare. Aceasta ar fi asemănarea dintre cele două, care te poate ajuta să înțelegi funcția SSD-ului. Diferențele ți le vom prezenta în cele ce urmează. 

Pentru a înțelege cât mai bine și anatomia lui SSD, trebuie să știi că el se aseamănă foarte mult cu memoria RAM. SSD-ul este o plăcuță pe care sunt amplasate o serie de chip-uri de memorie. Diferența dintre SSD și RAM, pe lângă rolul lor în viața și existența unui sistem PC, constă în faptul că memoria SSD este nevolatilă. Adică nu pierzi datele atunci când deconectezi SSD-ul de la curent electric. În schimb, în cazul memorie RAM, orice informație este uitată odată cu pierderea sursei de energie electrică. Trebuie punctat că există pe piață și SSD-uri cu memorie volatilă, însă nu sunt folosite la computere. În funcție de tipul de memorie, există SSD cu memorie NAND și SSD cu memorie DRAM. 

SSD-urile cu memorie NAND sunt cele cu memorie nevolatilă și funcționează asemeni unor carduri de memorie sau stick-uri USB. Cu memorie NAND există SSD-uri SLC (Single Level Cell), MLC (Multi Level Cell), TLC (Triple Level Cell), QLC (Quad Level Cell). Acestea diferă prin cantitatea de biți care poate fi stocată într-o celulă. SLC stochează un bit, MLC doi, TLC trei, iar QLC patru. Concret, cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât SSD-ul poate stoca mai multă informație. Pe de altă parte, cele SLC sunt mult mai stabile și sunt utilizate în aplicațiile ce necesită o durată de viață sporită, precum aplicațiile industriale. Cele mai întâlnite SSD-uri la utilizatorii de rând sunt cele MLC, care sunt și mult mai ieftine. 

SSD-urile cu memorie DRAM sunt extrem de rapide și au în dotare și o baterie. Dar și un sistem prin care se realizează copii de rezervă ale informațiilor. Asta pentru că, firește, SSD-urile cu memorie DRAM nu stochează informația și după ce sunt deconectate de la electricitate. Dar, de regulă, ele sunt folosite în cazul serverelor foarte mari, care sunt tot timpul conectate. 

Care sunt principalele diferențe dintre HDD și SSD

Așa cum ți-am spus și mai devreme, SSD-ul este o unitate pe care poți stoca informații. La fel este și HDD-ul, numai că, spre deosebire de Solid State Disk (SSD), Hard Disk Drive-ul (HDD) este o metodă mai rudimentară. HDD-urile au dominat foarte mult timp industria electronicelor. Ele au fost utilizate până de curând de toți producătorii din lume și erau prezenți pe toate desktopurile și laptopurile lansate. Asta până în urmă cu aproximativ 12 ani, atunci când SSD-urile au început să evolueze. Ele au devenit mai accesibile pentru publicul larg datorită scăderii costurilor. 

Interfața SSD vs HDD

Ca să înțelegi cum arată un HDD, la interior el are discuri din metal acoperite cu o bucată magnetică de material. Pe acele discuri sunt scrise și stocate informațiile cu ajutorul unor capete. Pentru ca aceste capete să scrie sau să citească informația pe sau de pe toată suprafața HDD-ului, ele au nevoie de ceva timp. Acest timp poartă denumirea de timp de acces și poate ajunge până la 15 milisecunde. Nu sună tocmai amenințător. Dar dacă discutăm despre fișiere mari și multe, 15 milisecunde de așteptare pentru un singur bit de informație poate fi prea mult. 

Tocmai de aceea, un prim avantaj al SSD-ului în fața HDD-ului reprezintă o viteză mult mai mare și un timp de acces mult mai scăzut. Timpul de acces, la un SSD, este de peste 30 de ori mai mic. Acest lucru determină anumite schimbări evidente în uzul de zi cu zi al sistemului tău. Concret, un laptop cu SSD se deschide cu 10 secunde, în medie, mai repede decât unul cu HDD. Dacă utilizezi computerul pentru muncă, gaming sau editare video, s-ar putea ca aceste secunde să conteze enorm. 

Un alt avantaj al SSD-urilor este reprezentat de rezistența excelentă la șocuri mecanice. De regulă, HDD-urile au o sensibilitate sporită din cauza multiplelor componente mecanice. Dacă aveai ghinionul să scapi laptopul sau să scapi ceva pe laptop, HDD-ul putea fi afectat, iar datele de pe el pierdute. Cum la SSD nu mai există componente mecanice și totul se realizează prin chip-uri de memorie flash, rezistența este mult mai ridicată. 

De asemenea, eliminarea componentei mecanice a mai adus un plus pentru SSD-uri. Acestea sunt mult mai ușoare și consumă mai puțin. Mai puțin spațiu și mai puțină energie. Este și unul dintre motivele pentru care marii producători de laptopuri apelează la ele în ultima vreme. Ele permit companiilor să producă laptopuri foarte subțiri și cu baterii mai rezistente. Un SSD cântărește, în medie, aproximativ 100 de grame. 

Din punct de vedere al minusurilor, trebuie punctat că prețul unui SSD este mai mare decât al unui HDD. Firește, diferența este justificată de avantajele SSD-ului. De asemenea, o veste bună este reprezentată de tendința de scădere a prețurilor, tot mai accentuată în ultimii ani. 

Care sunt principalele branduri producătoare de SSD-uri

Companiile interesate să dezvolte cât mai multe sisteme dekstop sau laptopuri de calitate, nu aveau cum să ignore dispozitivele de stocare a datelor. Acestea pot face o diferență enormă pentru utilizator. Timpul de așteptare, după cum ți-am arătat și mai sus, poate fi semnificativ mai mare cu HDD decât cu SSD. Așa că, în ultimii ani, marii producători au început să integreze SSD-ul tot mai mult în sistemele lor. Iată care sunt cele mai importante branduri din industria SSD-urilor. 

Samsung

Sud-coreenii sunt printre cei mai mari producători de PC-uri, laptopuri, telefoane și tablete din lume. Astfel că au fost mereu interesați de domeniul dispozitivelor de stocare. Așa au devenit și prima companie care a conceput primul SSD comercial și disponibil utilizatorilor comuni. În prezent, Samsung produce SSD-uri interne, pentru laptop și PC. Dar și SSD-uri externe, cu interfață USB, așa-numitele SSD-uri portabile.  

Adata

Un alt producător important sunt chinezii de la Adata. Aceștia nu au o experiență în domeniu atât de mare precum Samsung. În ultimii ani, însă, au accelerat producția de SSD-uri. Ei produc, de asemenea, inclusiv SSD-uri portabile de foarte mare calitate și la prețuri bune. 

Kingston

Kingston este o companie specializată în producerea de unități de stocare. Dacă ai trecut printr-un magazin de electronice sau vreo papetărie, sigur ai observat stick-uri USB Kingston la rafturi. Americanii au lansat și ei un SSD în 2012, Kingston HyperX, iar de atunci a continuat să cerceteze și să încerce să vină pe piață cu noi variante mai convenabile și mai accesibile userilor. 

HP

Hewlett Packard este o companie americană fondată în 1939. Și ei foarte activi în domeniul inovației, americanii de la HP au dezvoltat multe produse SSD în ultimii ani. Modele lor sunt utilizate inclusiv pe laptopurile HP produse de companie. 

Western Digital

Western Digital este printre cei mai cunoscuți producători de SSD-uri, mai ales datorită celor externe. SSD-urile externe de la WD sunt de dimensiuni foarte generoase, ajungând și la 4TB. Ele surprind prin vitezele mari de transfer și prin prețurile foarte convenabile. 

Câte tipuri de SSD există, în funcție de interfața SSD

Fiind o componentă atât de importantă, SSD-ul este produs și vândut în multe variante. Iar pentru a face o clasificare cât mai simplificată vom apela la criteirul interfeței. Asta pentru că interfața este și extrem de importantă. Pentru a înțelege mai bine clasificarea SSD-urilor în funcție de interfață, vom defini mai întâi interfața. Aceasta reprezintă varianta în care SSD-ul se conectează la sistem. Mai exact, modul în care unitatea de stocare intră în contact cu placa de bază a desktopului sau laptopului în cauză. 

Interfața SSD SATA

Principalele două variante de interfață disponibile pe piață sunt SATA și PCI-Express, așa numitul SSD PCIe. Vom intra în detalii în cele ce urmează, dar până atunci trebuie să știi diferența principală dintre aceste două variante. SSD-urile SATA sunt utilizate încă de la sfârșitul anilor 2010 și sunt cele mai populare, în continuare. Ele sunt compatibile cu foarte multe tipuri de desktopuri și laptopuri, inclusiv cu cele mai vechi modele. De partea cealaltă, varianta de SSD PCIe este o alternativă mai modernă și mai rapidă. Dar și ceva mai costisitoare. 

Pe lângă aceste opțiuni, despre care vom vorbi pe larg în cele ce urmează, mai există și interfața mSATA. microSATA, adică, este o interfață specifică SSD-urilor mai mici, spre deosebire de SSD SATA 3. SSD PCIe sau SSD USB. Viteza de transfer garantată prin interfața mSATA este mai mică decât la SSD SATA 3 sau SSD PCIe. Aceasta este limitată, de regulă, la 300 MB/s. 

Un alt tip de interfață, pe lângă SSD SATA 3, SSD PCIe sau SSD USB este și M.2. Acestea sunt ceva mai dificil de utilizat, deoarece sunt compatibile numai cu modele foarte noi de laptopuri. Modelele mai vechi de plăci de bază nu au slot special pentru M.2. Cu toate acestea, au avantajul de a garanta o viteză foarte mare, de aproape patru ori peste SSD SATA 3. Însă lipsa compatibilității îi determină pe utilizatori să mai aștepte înainte să apeleze la ele. 

Și pentru că am lămurit, pe scurt, tipurile de interfețe mai rare și mai puțin accesibile userilor de rând, putem trece la principalele categorii. Interfața SSD SATA 3, interfața SSD PCIe și interfața SSD USB sunt cele mai comune și fiabile tipuri de interfețe pe care le poți găsi în acest moment. Ele garantează viteze excelente, fiabilitate, timp de acces scurt și polivalență în utlizare. Îți vom prezente acum, pe îndelete, ce presupune exact fiecare astfel de interfață. Așadar, iată ce trebuie să știi despre SSD SATA 3, SSD PCIe și SSD USB. 

Interfața SSD SATA 3

SATA, sau Serial ATA, este o interfață creată în anul 2000 de către Serial ATA Working Group. Aceasta este o organizație non-profit. La dezvoltarea ei au contribuit toate marile companii din industrie, de la HP până la Dell, Intel sau Western Digital. Există foarte multe variații ale interfeței SATA, aceasta fiind des profund reformată pe parcursul celor 20 de ani de existență. Însă ceea mai modernă și comună este interfața SATA 3. Un SSD SATA 3 este unul comun și ușor de găsit la prețuri bune. 

SSD SATA 3 sunt acele SSD-uri cu dimensiunile unui hard disk de pe laptop. Conexiunea unui SSD SATA 3 garantează viteze excelente și sunt utilizate și de cele mai noi și moderne laptopuri. Un SSD SATA 3 poate oferi o viteză de până la 600 MB/s. Această viteză este valabilă și în cazul transferului de fișiere, dar și la citirea lor. Trebuie să știi că și capacitatea unui SSD SATA 3 influențează o categorie de viteză. Este vorba despre viteza de scriere. În schimb, viteza de citire este constantă indiferent de capacitate. 

SSD SATA 3 este o interfață utilizată foarte mult de laptopurile și desktop-urile moderne. Inclusiv modelele de la Apple apelează la SSD SATA 3. Viteza de până la 600 MB/s și dimensiunile reduse sunt excelente pentru un consum mic și puțin spațiu ocupat. Astfel, producătorii pot oferi utilizatorilor laptopuri și desktopuri rapide și cu o durată de viață a baterie ridicată. 

Interfața SSD PCIe

Interfața PCI Express este și ea o alternativă excelentă, însă are și un minus. Un SSD PCIe este un SSD care garantează viteze extrem de mari. Din păcate, pentru moment SSD PCIe reprezintă o alternativă greu de accesat pentru utilizatorul de rând. Acestea sunt mai des întâlnite în cazul serverelor de mari dimensiuni. 

PCIe sau Peripheral Component Interconnect Express este o interfață dezvoltată de Arapahoe Work Group. Această entitate a fost formată din experți de la firmele Microsoft, Dell, HP, IBM, Intel și Compaq. Rolul experților a fost să dezvolte diferite tipuri de interfețe, iar PCIe a apărut în 2002. În 2004 a apărut și primul chipset PCIe pentru PC-uri. În prezent, s-a ajuns la PCIe 5.0, însă versiunea aceasta nu este întâlnită la device-urile de rând.

Dar pentru că te interesează în special ce înseamnă un SSD PCIe, iată cele mai importante detalii. Un SSD PCIe poate fi considerat tatăl SSD-urilor M.2 și punctul de tranziție de la interfața SSD SATA la M.2. Însă un SSD PCIe este destul de greu de găsit, deoarece ele au existat pentru o scurtă perioadă pe piață, înainte de a se trece la M.2. Cu toate acestea, un SSD PCIe este absolut remarcabil atunci când vine vorba despre viteza de citire și scriere. Aceasta ajunge până la 3,6 GB pe secundă. Este, deci, de șase ori mai mare decât în cazul unuia cu interfața SSD SATA 3!

Dezavantajul este reprezentat de lipsa aproape totală de pe piață. SSD PCIe nu mai este ușor de găsit din cauza prețului mai ridicat decât al alternativelor. Dar există încă variante de SSD PCIe create special pentru computerele cu slot PCIe. Acestea sunt utilizate de userii pasionați de gaming, care au nevoie de viteze de transfer foarte mari. 

Interfața SSD USB

Am ajuns la varianta de SSD cu cea mai mare polivalență. Spre deosebire de SSD SATA 3 și SSD PCIe, un SSD USB are avantajul de a se conecta din exterior. Adică nu este inclus în carcasa desktopului sau a laptopului. Un SSD USB este portabil și se conectează simplu, asemeni unui HDD extern. Avantajul față de acesta este că un SSD din USB este foarte rezistent și poate fi transportat cu ușurință, inclusiv în buzunar. Dimensiunile și rezistența sa sunt apreciate de utilizatorii de pretutindeni. 

Din păcate, vitezele modelelor de bază de SSD USB asigură viteze destul de meci. Mai exact, un SSD USB versiunea 3.0 poate atinge 110 MB pe secundă. Însă există și alte versiuni de SSD USB. De exemplu, un SSD USB de tip USD 3.1 atinge viteze de până la 800 MB pe secundă, în vreme ce variantele de SSD USB pe USB-C ajung și ele la aproape 500 MB pe secundă. Explicația pentru aceste performanțe ale unui SSD USB de tip C constă în faptul că viteza de transfer, la un USB de tip C este limitată la 5Gbps. 

În concluzie, dacă ne raportăm la tipul de interfață utilizat de un SSD, cea mai comună este interfața SSD SATA 3. Acestea sunt de dimensiuni mici, asigură viteze de transfer bune și au un preț convenabil. Ele sunt utilizate inclusiv de marii producători de laptopuri și desktopuri. Mult mai rapidă este interfața SSD PCIe, însă acesta costă mai mult. Totuși, este o alternativă excelentă pentru un sistem de gaming, de exemplu. Iar dacă vine vorba despre SSD-uri externe, un SSD USB poate garanta viteze foarte bune, la prețuri extrem de convenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *