Categorii
Ghid SSD Extern SSD pentru Laptop SSD pentru PC (desktop)

Specificații la care să fii atent când cumperi un SSD

Atunci când decizi să cumperi un SSD, trebuie să ții cont de foarte multe aspecte în așa fel încât să alegi un SSD bun. Alegerea memoriei trebuie făcută după o documentare atentă. De asemenea, trebuie să ții cont că un SSD pentru laptop poate diferi de un SSD pentru PC. Cu ajutorul sfaturilor noastre, vei putea alege un SSD bun pentru nevoile tale. 

Vei afla, din acest material, ce este un SSD și care sunt criteriile de luat în seamă pentru a alege un SSD bun. Vei descoperi cum diferă SSD-urile în funcție de destinație, de interfața pe care o au, de capacitate, form factor și cât de mult contează prețul. Te vom ajuta să înțelegi lucrurile referitoare la caracteristicile tehnice și nu numai. Vei putea face diferența dintre un SSD pentru laptop și un SSD pentru PC. 

Destinația unui SSD bun – SSD pentru laptop sau SSD pentru PC

Înainte de a intra în detaliile referitoare la diferența dintre un SSD pentru laptop și un SSD pentru PC, trebuie definit SSD-ul. SSD-ul este o unitate de stocare apărută la începutul anilor 50, dar devenită foarte populară începând cu finalul anilor 2000. Spre deosebire de cealaltă alternativă cunoscută și extrem de populară la nivel global, HDD, SSD este un tip de unitate de stocare mult mai rapid. SSD-ul apelează la memorie nevolatilă NAND și nu necesită energie electrică pentru a stoca date și informații. Acest detaliu este foarte important, mai ales în cazul laptopurilor.

SSD bun - de ce să ții cont pentru a putea alege un SSD excelent

Și apropo de laptop-uri, trebuie să știi că o unitate de stocare pentru laptop ar trebui să fie aleasă diferit față de una pentru PC. Nu neapărat grație dimensiunilor. Cel mai important aspect la care trebuie să fii atent atunci când alegi un SSD pentru laptop este consumul de energie. În mod normal, un SSD pentru laptop este foarte util deoarece presupune o scădere cu până la 60% a consumului de energie față de un HDD. Altfel spus, dacă apelezi la SSD pentru laptop, asigură-te că are un consum cât mai mic, pentru a maximiza acest avantaj. Pe de altă parte, un SSD pentru PC trebuie să garanteze o viteză excelentă. Un desktop va fi mereu conectat la o sursă de electricitate. Astfel că nu te interesează atât de mult eficiența energetică a unui SSD pentru PC. 

În schimb te interesează viteza. Un SSD pentru PC trebuie să se miște cât mai rapid și să garanteze copierea și prelucrarea rapidă a informației. Te interesează ca SSD-ul să îți garanteze acces rapid în aplicații și o viteză bună în jocurile video, dacă ești pasionat de gaming. Trebuie să te asiguri și că SSD-ul pe care îl achiziționezi este compatibil cu sistemul căruia vrei să i-l atașezi. Modul în care te vei bucura de un SSD bun, depinde mult de interfața pe care o utilizează. 

Interfața unui SSD bun

Interfața poate fi definitorie pentru un SSD bun. Interfața reprezintă modul în care unitatea de stocare se conectează la placa de bază. În cazul SSD-urilor, interfețele sunt destul de similare cu cele ale HDD-urilor, ca tipologie. Există interfețe SATA, mSATA, SAS și FCI (folosite pe servere), PCIe, USB, IDE și SCSI. 

Pentru a le înțelege mai bine, ți le vom explica pe scurt, pe cele mai importante și populare trei dintre acestea. SATA 3, PCIe și USB sunt cele trei variante de interfețe pe care le vei întâlni cel mai des când cauți un SSD bun. 

SSD bun - de ce să ții cont pentru a putea alege un SSD excelent

SATA 3 – sau Serial ATA 3, este o interfață foarte comună. Aceasta este cea de-a treia generație a interfețelor SATA. Ea asigură o rată de transfer de 6,0 Gbit/s, la o codificare de 8b/10b. Viteza de transfer ajunge, la SATA 3, până la 600 MB/s. Generația a treia a SATA a apărut în anii 2010 și are, deja, 5 versiuni. Adică SATA 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 și 3.5. Avantajele SATA 3 sunt reprezentate de vitezele de transfer foarte generoase și de îmbunătățirea modului de alimentare. De asemenea, capacitatea de stocare a unui SSD bun cu interfață SATA poate ajunge la 4TB. 

PCIe – sau Peripheral Component Interconnect Express, este o interfață mai rară decât SATA. Diferența de popularitate este justificată prin preț. Un SSD bun cu interfață PCIe este scump deoarece această interfață asigură o viteză foarte mare. Rata de transfer asigurată de o interfață PCIe poate ajunge până la 16 Gbit/s, adică viteza este de până la 3000 MB/s. Trebuie menționat că SSD-urile cu interfață PCIe nu sunt întotdeauna compatibile cu toate tipurile de placă de bază. De asemenea, aceste SSD-uri au o capacitate de stocare mai mică, de până la 2TB. 

USB – interfața USB este specifică exclusiv SSD-urilor externe, portabile. Această interfață asigură viteze mult mai mici de transfer comparativ cu PCIe, însă poate concura cu succes cu SATA. Cele mai moderne modele de interfață USB pentru un SSD bun asigură o viteză de transfer de până la 800 MB pe secundă. Tehnologia USB care avantajul de a se dezvolta foarte rapid, iar USB 4 poate oferi un debit de până la 40 Gbit/s. însă încă nu există SSD-uri care să ruleze această interfață. Majoritatea SSD-urilor apelează la USB 3.1, cu rată maximă de transfer de 10 GBit/s. 

SSD bun - de ce să ții cont pentru a putea alege un SSD excelent

Capacitatea unui SSD

Pentru a identifica un SSD bun, este foarte important să acorzi o deosebită atenție și capacității de stocare de care dispune acesta. Firește, destinația este importantă, la fel și interfața sau viteza de transfer a datelor. Însă niciun cumpărător interesat de un SSD bun nu va ignora capacitatea. La fel ca în cazul unui HDD, capacitatea maximă oficial recunoscută a unui SSD este de 16TB. Firește, există pe piață și SSD-uri gigant, care ajung până la capacități de 100TB, însă acestea nu sunt accesibile utilizatorului clasic. Ele sunt create special pentru servere foarte mari și costă enorm. Cam 40.000 de dolari unul. 

În general, capacitatea unui SSD bun și accesibil este de 2TB. Sunt des întâlnite și modelele de 1TB sau 500GB în cazul celor integrate. De asemenea, în cazul laptopurilor, producătorii folosesc SSD-uri de până la 128GB. Din fericire, acestea s-ar putea transforma în curând într-o amintire. Inclusiv Apple oferă la cel mai de bază model de MacBook Air unități de stocare de 256GB. Așadar, ca o concluzie, capacitatea unui SSD bun pleacă de la 128GB și poate ajunge până la 16, însă cel mai des întâlnite sunt variantele de 1TB, 2TB și 4TB. 

Form factor sau formatul unui SSD bun

Forma se referă la dimensiunile și configurația unei componente. În acest caz, ne vom referi la forma unei unități de stocare de tip SSD. Forma unui SSD nu este atât de inflexibilă precum în cazul unui HDD. Când au revenit în prim-plan și au început să crească în popularitate, SSD-urile aveai dimensiuni asemănătoare cu ale HDD-urilor. Adică erau de 1.8, 2.5, 3.5 sau 5.25 inci. În anii 2010, SSD-urile au început să fie utilizate pe laptopurile foarte subțiri. Forma lor a devenit lungă și subțire, dovadă a flexibilității pe care acest tip de tehnologie o oferă inclusiv producătorilor. Cele mai populare două variante sunt SSD M.2 SATA și SSD 2.5 inch

SSD bun - de ce să ții cont pentru a putea alege un SSD excelent

SSD M.2 SATA – acest format este unul de înaltă performanță, grație interfeței SATA care asigură viteze de transfer excelente. Din punct de vedere al dimensiunilor, M.2 vine în trei variante. Mai exact, 2242, 2260 și 2280. Primele două cifre dau numărul milimetrilor lățimii, iar următoarele două pe al lungimii. Altfel spus, un SSD M.2 SATA de 2242 va avea o lățime de 22 de milimetri și o lungime de 42 de milimetri. 

SSD 2.5 inch – acest format este formatul standard pentru un SSD. Este compatibil cu majoritatea laptop-urilor și desktop-urilor. De altfel, formatul 2.5 inch este foarte comun și în cazul HDD-urilor. 

Mai există și SSD-uri cu format M.2 MVMe, destul de comune la SSD-urile cu interfață PCIe, mSATA, Slim SATA, carduri de memorie flash și eUSB. 

Prețul unui SSD

Din punct de vedere al prețului, acesta poate să varieze foarte mult. După cum ți-am menționat și anterior, există și SSD-uri de 100TB, care costă 40.000 de dolari. Dar sigur nu te interesează așa ceva. În general, pe piața din România, SSD-urile pot fi împărțite în trei categorii de preț. Poți găsi un SSD bun mai ieftin de 100 de lei, însă majoritatea costă între 100 și 500 de lei. Un SSD bun și cu o capacitate excelentă va costa peste 500 de lei. SSD-urile sunt 100 de lei au o capacitate maximă de 128GB, de regulă, și interfață SATA.

Variantele mai scumpe de 100 de lei, dar care nu depășesc 500 de lei, ajung până la o capacitate de 1 TB. Ele pot avea form factor mSATA, 1.8 inch, 2.5 inch sau M.2. Din punct de vedere al interfeței, poți găsi în acest interval SSD bun SATA 3 sau PCIe. Cele mai costisitoare variante sunt și cele mai performante. Plătind peste 500 de lei, vei putea achiziționa SSD bun cu o capacitate de până la 2TB. 

Așadar, pentru a alege un SSD bun trebuie să te informezi cu privire la o multitudine de aspecte. Form factorul, prețul, interfața, capacitatea și destinația sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *