Categorii
Ghid

SSD vs HDD, care este diferența?

Unitatea de stocare este printre cele mai importante componente ale unui computer. Fie el desktop sau laptop, orice PC are nevoie de o unitate de stocare cât mai performantă. Dacă vrei o unitate de stocare cu un preț bun, rapidă și rezistentă la șocuri, va trebui să alegi între un HDD tradițional și un SSD modern. În cazul în care ai achiziționat un laptop ultraportabil în ultima vreme, sunt șanse mari ca acesta să aibă în dotare un solid-state drive. Adică un SSD. De ce s-a făcut această trecere și cine câștigă în duelul SSD vs HDD? 

Un răspuns scurt la această întrebare ar fi SSD. În duelul SSD vs HDD, va avea câștig de cauză prima variantă, deoarece este alternativa mai modernă. HDD-ul a rămas o opțiune doar pentru computerele achiziționate în condițiile unui buget restrâns. Există și situația în care conflictul SSD vs HDD nu are niciun câștigător. În acel caz, computerul folosește ambele tipuri de unitate de stocare. SSD pentru bootare, HDD pentru depozitare de date. 

Cum alegi, însă, dacă este nevoie să optezi doar pentru unul? Diferențele dintre cele două tipuri de unități sunt destul de mari, fiecare având plusuri și minusuri. Prin intermediul acestui articol vei avea ocazia să afli ce diferențe sunt și cine câștigă lupta SSD vs HDD. 

SSD vs. HDD - Care este diferența?

SSD vs HDD – Ce reprezintă fiecare

HDD sau Hard Disk Drive este un tip de memorie nevolatilă. Adică o memorie care va reține datele stocate pe ea și după ce deconectezi computerul de la curent electric. Memoria RAM, de exemplu, este un tip de memorie volatilă. Ea nu reține date decât atât timp cât este conectată la electricitate. Un HDD este o placă de metal cu un înveliș magnetic, care stochează datele tale, indiferent de natura lor. Cu ajutorul unui cap de citire și scriere, amplasat la capătul unui braț, datele sunt accesate în timp ce discul se învârte. 

Și pentru că vrei să aflii despre lupta SSD vs HDD, trebuie să știi că SSD îndeplinește, în mare, aceleași funcții precum un hard disk drive. Numai că datele sunt stocate pe chipuri de memorie flash interconectate. Acestea sunt asemănătoare cu chipurile memoriei RAM, însă sunt nevolatile. Adică nu pierd datele după ce ai închis PC-ul. Aceste chipuri de memorie, de tip NAND, sunt foarte rapide și rezistente. Mult mai rezistente decât cele utilizate pentru stickurile USB de memorie. Tocmai de aceea un SSD este mai scump decât un stick USB cu aceeași capacitate.

SSD vs. HDD - Care este diferența?

SSD-ul este mai mic la dimensiuni decât un HDD. Așadar, încă un punct în plus în duelul SSD vs HDD. Acest aspect le asigură producătorilor mai multă flexibilitate. Ele pot fi montate direct pe placa de bază sau pot folosi interfața PCI Express. Totodată, se pot comporta și precum hard disk-urile clasice de 2.5 inch sau 3.5 inch. Apariția SSD-ului datează încă din anii 50, la fel ca și cea a HDD-ului, însă diferența de cost a ținut utilizatorii mai apropiați de hard disk. Până către finalul anilor 2010, duelul SSD vs HDD avea un câștigător clar: HDD-ul. Acesta era mult mai ieftin de produs și de cumpărat. Ulterior, lucrurile s-au schimbat iar SSD-ul a devenit tot mai accesibil. 

Comparația prețurilor

Unul dintre cele mai importante criterii pentru mulți utilizatori este cel al prețului unei unități de memorie. În lupta SSD vs HDD, prețul avantajează clar hard disk-ul. SSD-urile sunt mai scumpe. Într-o comparație SSD vs HDD, diferența de preț va fi direct proporțională cu capacitatea. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât va crește și prețul. De exemplu, un HDD de 1TB costă 243 de lei, în vreme ce un SSD de 1TB de la același producător valorează 489 de lei.

Dacă mergem pe varianta de 2TB, un HDD costă 309 lei, iar un SSD este evaluat la 1044 de lei. Așadar, lupta SSD vs. HDD la capitolul prețuri este câștigată de HDD. Dar prețul spune multe și despre alte criterii. 

Faza pe capacitate

Pentru că tot am făcut referire la capacitate, trebuie să afli mai multe despre acest aspect. SSD-urile pot fi găsite, în general, la capacitate de maxim 2TB. Asta pentru utilizatorii de rând. Există și variante de dimensiuni mult mai mari. În mod oficial, cel mai mare SSD poate ajunge la 16TB. La fel cât un HDD. Cele mai de bază modele de laptopuri sau PC-uri cu SSD-uri, pornesc de la o capacitate de stocare de 128GB sau 256GB. Dacă vorbim despre laptopuri sau PC-uri cu HDD, acestea pleacă de la cel puțin 500GB. Așadar, HDD-urile cu o capacitate mare de stocare sunt mai comune decât SSD-urile. Acest lucru îi determină pe mulți utilizatori să folosească în continuare și HDD, deși fac tranziția către SSD.

SSD vs HDD – viteza

Acesta este capitolul la care SSD punctează decisiv. Un PC dotat cu un SSD se va deschide în doar câteva secunde. Asta în timp ce unul cu HDD se va mișca mult mai lent și poate să îi ia chiar mai bine de un minut pentru a se deschide. Și aplicațiile se deschid și rulează mult mai rapid prin intermediul SSD-ului. Este foarte important de știut că la nivelul SSD-ului nu se petrece fenomenul de fragmentare. Așadar, celebra defragmentare nu este necesară, iar faza pe viteză din lupta SSD vs HDD este câștigată de SSD. 

SSD vs HDD – durabilitate, zgomot și durată de viață

Și aici câștigă lejer SSD-ul. El nu are în componență elemente mecanice. Nimic nu se mișcă, nimic nu poate sări, iar unitatea de stocare rămâne stabilă și dacă o scapi pe jos. HDD-urile, în schimb, sunt mult mai sensibile la șocurile mecanice. Astfel că, din acest punct de vedere, SSD-urile sunt de preferat. Durata de viață a unui SSD este ceva mai scurtă decât a unui HDD, pentru că memoria SSD se uzează mai mult în timp. Din punct de vedere al zgomotului, 

SSD vs HDD – form factor

Existența discului sau a platanului, așa cum mai este el numit, determină o dimensiune standard destul de mare a HDD-ului. Acesta nu există la dimensiuni mai mici de 2.5 inch. A existat o tentativă în trecut de a fi produse HDD-uri de 1.8 inch, însă capacitatea acestora a rămas blocată la doar 320GB. În schimb, SSD-urile sunt disponibile și în format de 2.5 inch, dar migrează tot mai mult către form factor M.2. Lungimea SSD-urilor cu form factor M.2 este de 42, 60, 80 sau 120 mm. 

Așadar, din punct de vedere al flexibilității, ușurinței în uz și vitezei, SSD-urile câștigă clar lupta SSD vs HDD. Hard disk-urile sunt avantajate de raportul preț / capacitate de stocare, însă pe termen lung ele vor fi înlocuite de SSD-uri.

Sursa: PCMag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *